Fokus Järva. Den som läst Mitt i Järva under de senaste 1,5 åren har säkerligen lagt begreppet på minnet.

Det rödgröna styret i Stockholm införde satsningen efter valet 2022. Nu skulle alla stadens förvaltningar, nämnder och bolag ha Järva i åtanke i allt de gör.

Området har länge varit eftersatt på många olika sätt, och det var dags att ta ett krafttag, menade man.

Och arbetet har givit resultat. Enligt Karin Ahlzén, som i samband med att Fokus Järva presenterades anställdes av stadsledningskontoret som utvecklingschef, går det att räkna upp en hel del saker konkreta saker som hänt i området under den senaste tiden som direkta följder (se lista i faktaruta).

Till exempel får Akalla snart tillbaka sin mataffär, det byggs större lägenheter för att minska trångboddheten och nu senast i raden kunde Akalla by snabbt få två nya boulebanor efter ett medborgarförslag.

– Fokus Järva är inte ett projekt utan ett tankesätt – det är ett förhållningssätt och en tydlig prioritering, som leder till konkreta saker. Det är därför det är så framgångsrikt; det är ordinarie linje hos alla inblandade aktörer, säger Karin Ahlzén.

Förvaltningen märker skillnad

Inom Fokus Järva finns fem prioriterade utvecklingsområden. Grunden är nya bostäder och stadsmiljöer, men också satsningar på utbildning, arbete och en meningsfull fritid.

– Stadsbyggnaden är som en plog som skapar förutsättningar för andra typer av insatser och satsningar, skulle jag säga, säger Victoria Callenmark, stadsdelsdirektör i Järva.

Även på förvaltningen märker man en tydlig skillnad sedan Fokus Järva infördes, berättar hon.

– Att få draghjälp av andra förvaltningar som gör samordnade och prioriterade satsningar i området, utifrån målen politiken satt upp, gör jättestor skillnad för oss. Det händer så mycket mer om man kan samordna och samfinansiera, och på så sätt stärka en plats utveckling.

Ett exempel på ett arbete som prioriterats är målet att öka sysselsättningen hos unga vuxna.

– Arbetsmarknadsförvaltningen och stadsdelen får väldigt tydliga signaler om att vi ska utöka våra verksamheter. Där kan vi ta Kompetensverkstaden till exempel, som vi öppnat i både Tensta och Husby, och kommer att öppna i Rinkeby också innan årets slut. Det är något som hänt på senaste tiden till följd av Fokus Järva. Alla ungdomar som sökte feriejobb fick ett jobb förra sommaren – det är också ett exempel.

Andra slags bostäder

Hur långsiktigt är Fokus Järva då?

Långsiktigt, om man frågar Karin Ahlzén. Även om det politiska styret kan ändras har flera stora projekt satts i rullning, som kommer ha stor inverkan på området även på lång sikt, menar hon.

– Alla stadsutvecklingsprojekt som pågår kommer innebära stora fördelar för Järva. Det som tillkommit tydligt under Fokus Järva är bland annat utvecklingen i södra Järva, vid Rinkebydalen upp mot Spångadalen, där det blir fokus på större bostäder, och lägenheter med flera rum. Det kommer komplettera bostadsutbudet och bidra till att utveckla hela Järvas karaktär.