– Känn er som hemma!

Mäklaren Jon Pettersson från Fastighetsbyrån Farsta-Högdalen gör en välkomnande gest med handen. Frida Ohlin, 23, och hennes pojkvän Fredrik har bokat en privatvisning och kliver in i det som kan bli deras framtida bostad.

Det är en 2,5-rummare på Farstavägen – 60 kvadratmeter med uteplats för knappt 1,9 miljoner kronor.

– Nu bor vi på 40 kvadrat i Gustavsberg. Fast den här är större skulle den inte kosta oss så mycket mer, konstaterar Frida Ohlin.

Pojkvännen Fredrik är uppväxt i Haninge och har en positiv bild av Farsta.

– För mig är det ett lugnt område, säger han.

Medan paret tittar runt berättar mäklaren för Mitt i om sin bild av Farstas bostadsmarknad just nu.

– I augusti har det rasat in bostäder – nästan lite för många. När det finns så mycket att välja på blir det som ett smörgåsbord för köparna. Många säger ”vi ska bara kolla på ett par andra innan vi bestämmer oss”, säger Jon Pettersson.

Vilka bostäder drar flest köpare?

– Villor och radhus, speciellt i Hökarängen där det annars mest finns lägenheter.

Bostadsmarknaden är betydligt livligare än i fjol.

Bostadsmarknaden är betydligt livligare än i fjol.

Mattias Kamgren

Priser på väg uppåt

Enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, är bostadsmarknaden på väg mot ett normalare läge jämfört med i fjol, då ovanligt få affärer gjordes.

– Prisfallet 2022 följdes av en osäker och avvaktande bostadsmarknad hela 2023, på grund av räntehöjningar och inflation. Sedan årsskiftet har vi sett en ökad aktivitet varje månad med fler försäljningar och en del prisuppgångar, säger han.

Vad kan man vänta för prisutveckling under hösten?

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Pressbild

– Jag tror inte vi kommer att se någon större prisrusning. Snarare en stabiliserad och långsamt uppåtgående marknad. Fler månader med lite prisuppgång än med nedgång.

Räntan bakom trendbrott

I början av året öppnade Riksbanken för kommande räntesänkningar. Den första kom i maj och i tisdags sänktes styrräntan på nytt med 0,25 procentenheter.

Hur stor betydelse har räntebeskeden?

– Jättestor. Bostadsrätter och villor är i regel den största kapitalinvestering vi gör i livet. Då gör det stor skillnad om man kan räkna med tre procents ränta i månaden jämfört med fem procent.

En annan faktor som enligt Sandegren kan dra upp priserna, är om försäljningen av nyproduktion kommer i gång igen.

– Nyproducerade lägenheter har oftast högre kvadratmeterpris, oavsett om de ligger på Östermalm eller i Farsta och kan bidra till ett högre prisläge lokalt i ett område.

Trygghet viktigt för köpare

Något som kan påverka priserna åt andra hållet är kriminalitet. Enligt en rapport från Mäklarsamfundet i våras är ett tryggt bostadsområde i dag den viktigaste preferensen för alla grupper som ska köpa bostad.

– De senaste årens våldsvåg har gjort att många prioriterar trygghet högre i samband med bostadsköp. Enbart en väg som skiljer två områden åt kan göra stor skillnad i intresset hos spekulanterna, säger Dennis Sivertsson på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

– Ta Bandhagen och Stureby som ligger på olika sidor av Örbyleden. Många är beredda att betala några hundra tusen extra för att ha Enskede som postadress.

Jon Pettersson på Fastighetsbyrån märkte i fjol hur kunderna påverkades efter den uppmärksammade skjutningen i Farsta.

– Under en period efteråt var det många som ställde frågor om tryggheten.

Mäklaren Jon Pettersson vittnar om att fler vill göra bostadsaffärer. Här visar han en lägenhet på Farstavägen för Frida Ohlin från Värmdö.

Mäklaren Jon Pettersson vittnar om att fler vill göra bostadsaffärer. Här visar han en lägenhet på Farstavägen för Frida Ohlin från Värmdö.

Mattias Kamgren

”Stod ensamma på våra visningar”

Robin Ström, mäklare på Notar Farsta-Sköndal, vittnar om att 2023 var tufft men att läget nu är ett helt annat.

– Då stod vi ensamma på våra visningar. Nu är det mycket mer positivt. Det är kanske ingen sprudlande budgivning men det kommer fler och fler på visningarna och vi får fler avslut.

I lägenheten på Farstavägen diskuterar paret Frida och Fredrik vilka väggar som kan rivas och hur man kan göra om badrummet. Fredrik är hantverkare och har redan det mesta klart för sig i huvudet.

– Det ser faktiskt bättre ut i verkligheten än på bilderna. Vi gillar den, säger Frida Ohlin.