Minskad andel försäljning av dyra innerstadslägenheter gör att priserna på bostadsrätter sjunker med två procent i Storstockholm, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Trots det ökade priserna på bostadsrätter i centrala Stockholm med 0,1 procent i juli.

Villapriserna i länet gick däremot ner 0,1 procent.

Bostadsförsäljningen har tagit fart de senaste tre månaderna med 41 300 sålda bostäder – en ökning med 12 procent jämfört med samma period i fjol. Till och med sömniga juli var betydligt bättre än förra året, med 1 000 fler sålda bostadsrätter, enligt Mäklarsamfundet.

”Ordentlig rivstart”

”I Stockholm har aktiviteten varit mycket högre i år än förra sommaren med många försäljningar. Men villorna är trögare. Många säljare vill ha mer betalt än vad köparna är beredda att betala”, skriver Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling i en kommentar.

Riksbanken har flaggat för två eller tre sänkningar av styrräntan innan årets slut. Flera banker har gått händelserna i förväg och sänkt bolåneräntorna redan nu.

– Vi förväntar oss att räntan fortsätter nedåt och att bostadsmarknaden därför gör en ordentlig rivstart efter sommaren, trots att börsen är skakig just nu, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Länsförsäkringars prognos är att priserna stiger ytterligare ett par procent fram till årsskiftet, samtidigt som antalet bostäder till salu fortsatt är mycket stort.