Från 51,8 procent till 48,5 procent.

När Väsbyborna skulle rösta i EU-valet sjönk röstviljan med 3,3 procentenheter.

Även på riksnivå minskade valdeltagandet – men där stannade minskningen på 1,9 procentenheter.

– Det är oroväckande att valdeltagandet sjunker så mycket. Många partier i Väsby har lagt otroligt med tid på samtal med Väsbyborna inför valet. Jag är säker på att vi har gjort skillnad till det bättre, men det räckte inte hela vägen, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Varför sjunker då valdeltagandet i Väsby? Enligt Anna Knoph, kommunens EU-valsamordnare, finns det just nu inget givet svar.

Inte heller Mathias Bohman (S) har något svar på vad det kan bero på, men ser allvarligt på det.

– Men jag ser det som en skarp signal till kommunen och till alla partier att lägga mer tid på goda samtal under hela mandatperioden, säger Bohman.

Affischer och utskick

Anna Knoph berättar att det har funnits röstningsinformation på affischer, banderoller och i ett utskick till hushåll som förklarar var, när och hur väljare kan rösta i Väsby.

– Kommunen har även satsat extra på tillgänglighet och service med förtidsröstning i områden där en stor andel av väljarna rör sig, som Väsby Centrum och stationsområdet.

Nytt inför årets EU-val var att det även gick att förtidsrösta i Sigma Centrum. En brand i gallerian i slutet av maj gjorde dock att den ursprungliga planen för röstmottagningen fick ändras till en annan del av Sigma Centrum.

– Konsekvenserna som följde av branden kan ha påverkat antalet besökare i både Sigma Centrum och i förtidsröstningslokalen, säger Anna Knoph.