När eleverna i Hässelby-Vällingby och Spånga börjar skolan till hösten igen är det till ännu glesare skolor än i våras.

Elevantalet fortsätter minska i västerorts grundskolor.

7 500 färre elever till 2032

Totalt väntas antalet elever i stadens kommunala grundskolor minska med 5 600 elever fram till 2032, med friskolorna medräknade minskar de med 7 500.

Antalet barn i åldrarna 6-15 år väntas minska i alla Stockholms stadsdelar mellan 2022 och 2032, utom i Järva och Skärholmen.

En förklaring i Järva stavas bostadsbyggandet i Kista och Bromsten.

Järva sticker ut. Sundbyskolan i sydöstra Spånga fortsätter öka sitt elevantal och bygger ut skolan.

Järva sticker ut. Sundbyskolan i sydöstra Spånga fortsätter öka sitt elevantal och bygger ut skolan.

Ingemar Edfalk

Först från år 2033 och framåt förväntas antalet barn och unga i grundskoleåldern återigen öka till följd av nya omfattande bostadsbygganden.

335 elever färre det gångna läsåret

Till höstterminen 2023 minskade elevantalet i Hässelby-Vällingby och Spånga med 335 jämfört med hösten 2022. Denna sommar minskar elevantalet med ytterligare ett 40-tal.

Grimstaskolan är en av skolorna med en utmanande ekonomisk situation.

Förra höstterminen minskade elevantalet kraftigt.

Skolan, som i nuläget är evakuerad till S:t Jacobi-skolan i Vällingby, låg länge på runt 620 elever.

Tvingas kapa styrkan med 11

I dag ligger man på runt 550, och skolan tvingas nu kapa personalstyrkan med 11 anställda i alla yrkeskategorier.

– Det bor helt enkelt färre elever i området än förut. Vi har varit vana vid att ha många nyanlända elever och elever som bor här tillfälligt, men märker ju att elevgrupperna minskat rejält, säger rektorn Tobias Hansson.

Tobias Hansson.

Tobias Hansson.

Filip Magnusson

Sommaren står för dörren och lokalerna är tomma på elever.

– Att vi tvingas minska på personalen i höst beror på det ekonomiska läget, som främst förklaras av det minskade elevunderlaget.

När Tobias Hansson kommer tillbaka från semestern kommer 11 av hans anställda ha tvingats lämna skolan. "Det är tråkigt, framförallt när man tvingas göra sig av med folk som arbetat länge", säger han.

När Tobias Hansson kommer tillbaka från semestern kommer 11 av hans anställda ha tvingats lämna skolan. "Det är tråkigt, framförallt när man tvingas göra sig av med folk som arbetat länge", säger han.

Filip Magnusson

Påverkar det eleverna att personalstyrkan minskar?

– Vi kommer trots den minskade personalen i stort sett vara lika många pedagoger per elevantal. Det är svårt att säga, man får använda resurserna i klassrummet på mer effektivt sätt.

Tobias Hansson.

Tobias Hansson.

Filip Magnusson

Kännbart tapp

På mellanstadie- och högstadieskolorna Vinsta västra och östra grundskolor tvingades man under 2023 göra en av de största nedskärningarna i västra Stockholm.

Personalstyrkan kapades med 14 personer över alla yrkeskategorier.

Totalt hade man då tappat 140 elever på ett år.

Strama budgetar och kostnadsökningar

Tillsammans med de strama budgetarna och kostnadsökningarna blev elevtappet kännbart.

– Vi har tvingats anpassa organisationen till det minskade elevunderlaget. Vi har fortsatt minskade barnkullar underifrån, främst ser vi att antalet minskar från årskurs 1 till och med 4. Till hösten har vi bara fyra parallellklasser i årskurs 4-6 mot tidigare fem eller sex, säger Susanna Franzén, rektor på Vinsta västra och östra grundskolor.

Susanna Franzén, rektor på Vinsta västa och östra grundskolor.

Susanna Franzén, rektor på Vinsta västa och östra grundskolor.

Privat

Minskat antal klasser

Skolorna har fått slå ihop klasser, avsluta tidsbegränsade anställningar och införa lunchavgift för personalen. Föräldravikariat och tjänstledigheter har man tvingats lösa internt.

– Vi har dragit ned på personal utifrån att organisationen minskat, men som det ser ut tvingas vi inte till fler anpassningar i år. Vår budget visar i prognosen på att vara i balans, säger Susanna Franzén.

Vinsta västra grundskola.

Vinsta västra grundskola.

Stockholms stad

Även på skolor som inte har riktigt samma ekonomiska utmaningar tvingas man minska på personalen till följd av färre elever.

Trollbodaskolan har det gångna året valt att inte tillsätta ett tiotal vikariat och tjänstledigheter.

Björnbodaskolan är en annan skola som tappar elever.

Skolpengen minskar

Mitt i:s uträkning har visat att det minskade elevantalet ensamt gjort att västerorts kommunala skolor fick cirka 35 miljoner kronor mindre i skolpeng hösten 2023 jämfört med höstterminen 2022.

Det sjunkande elevantalet gör helt enkelt att det totala behovet av lärare, fritidsledare och barnskötare i grundskolan minskar.

På Hässelbygårdsskolan tvingades till exempel flera fritidsledare och barnskötare söka sig vidare inför detta läsår.

– Som en följd av de minskade budgetramarna och minskade elevantalet tvingades vi dra ner bemanningen med 10 tjänster det gångna läsåret, säger Lena Hjukström, rektor på Hässelbygårdsskolan.

Vilka eventuella fler åtgärder måste ni göra?

– Nya organisationsförändringar och personalneddragningar kan naturligtvis bli aktuellt. Vi kommer fortsatt alltid prioritera de delar av verksamheten som är direkt kopplade till elevernas rätt till trygghet och god undervisning.

Skolorna med tuffast läge

Utbildningsförvaltningen räknar med ett underskott på en halv miljard kronor för 2024 och skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) har tidigare sagt att hon först 2025 hoppas kunna göra satsningar på skolan igen.

Teddy Söderberg, grundskolechef i Hässelby-Vällingby och Spånga.

Teddy Söderberg, grundskolechef i Hässelby-Vällingby och Spånga.

Liza Simonsson/Lizafoto

Teddy Söderberg, grundskolechef i västerort, anser att skolorna i området jobbat väldigt bra för att få ordning på sin ekonomi trots utmaningarna.

– Grimstaskolan och Vällingbyskolan har stora utmaningar med årets resultat, men man jobbar aktivt och har fonderade medel så de kan gå in i 2025 med ganska bra utgångsläge. Hässelbygårdsskolan, Vinstaskolorna och Solhemsskolorna har dock ekonomiska utmaningar kvar att jobba med inför 2025, säger han.