Antalet elever i Hässelby-Vällingbys och Spångas kommunala skolor har minskat med 335 jämfört med hösten 2022. Det tillsammans med de strama budgetarna och kostnadsökningarna har tvingat framförallt Hässelbygårdsskolan och Vinsta västra och östra grundskola att spara.

Fritidsledare och barnskötare lämnar

På Hässelbygård har flera fritidsledare och barnskötare fått söka sig vidare.

– Det ekonomiska läget för Hässelbygårdsskolan har blivit ännu mer ansträngt jämfört med inför terminen, säger Teddy Söderberg.

Det ekonomiska läget för flera västerortsskolor är utmanande, menar Teddy Söderberg.

Det ekonomiska läget för flera västerortsskolor är utmanande, menar Teddy Söderberg.

Liza Simonsson/Lizafoto.

Vinsta västra och östra grundskola har i sin tur behövt kapa personalstyrkan med 14 personer. Nedskärningarna har gjorts i alla yrkeskategorier.

Vissa tappar många elever

Även på Grimstaskolan och Sundbyskolan är situationen utmanande, enligt Teddy Söderberg.

– I väldigt stor utsträckning handlar detta om att skolor tappar elever och att man därför tvingas ställa om personalstyrkan.

Det kan handlar om ett 30-tal färre elever på någon skola, ett 40-tal färre på någon annan skola, enligt Söderberg. Grimstaskolan har tappat omkring 50 elever jämfört med förra hösten. Sundbyskolan har i sin tur ökat antalet elever med 10 procent sedan förra hösten, men har ändå en ekonomiskt tuff situation.

– Alla skolor berörs av inflationen och kostnadsökningarna, och man måste alltid ha en ekonomisk medvetenhet, säger rektorn Mattias Nordh.

Grimstaskolan.

Grimstaskolan.

Stockholms stad

Tendensen med minskat antal elever på flera skolor bedömer Teddy Söderberg beror på en blandning av minskat elevtal och skolbyten till andra kommunala skolor eller fristående skolor.

– Till syvende och sist är det det fria skolvalet som gäller, säger han.

Mitt i:s uträkning visar att det minskade elevantalet ensamt gjort att västerorts kommunala skolor fått cirka 35 miljoner kronor mindre i skolpeng i höst jämfört med höstterminen 2022.

Emilia Bjuggren (S) skolborgarråd.

Emilia Bjuggren (S) skolborgarråd.

Klara B Orreteg

Närmare ett 40-tal skolor över hela staden riskerar missa budgeten och tvingas göra sig av med personal, enligt underlag från utbildningsförvaltningen. 250 miljoner kronor saknades inom grundskolan innan sommaren, innan majoriteten sköt till 102 miljoner till hösten.

Satsningar först 2025

Ännu hårdare prioriteringar kan behöva göras inom skolorna under 2024. Utbildningsförvaltningen räknar nämligen med ett underskott på en halv miljard kronor under nästa år. Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) sade nyligen i en skoldebatt i stadshuset att hon först 2025 hoppas göra satsningar på skolan.

Vinsta västra och östra grundskola har tvingats kapa 14 tjänster till hösten 2023 med anledning av det ekonomiska läget.

Vinsta västra och östra grundskola har tvingats kapa 14 tjänster till hösten 2023 med anledning av det ekonomiska läget.

Stockholms stad

"Eleverna kan komma att påverkas"

Vinsta västra och östra har fått slå ihop klasser, avsluta tidsbegränsade anställningar och införa lunchavgift för personalen. Föräldravikariat och tjänstledigheter tvingas man lösa internt.

– Vi sökte och fick 615 000 kronor i extra riktat statsbidrag inför denna höst. Men tvingas vi minska antalet tjänster ytterligare kan eleverna komma att påverkas, säger rektorn Nina Alshammar.