Himlen är fortfarande ljus, det börjar bli kväll och en liten grupp har samlats på Alléplan i Trollbäcken. Hunden Ozzy sitter glatt, om än något otåligt, och väntar på att få börja promenera.

– Välkomna hit! Vi är så glada att ni är här. Vi är fältassistenter och vi heter Jenny och Elin.

Det här sommarens andra vuxenvandring tillsammans med fältarna, ett initiativ för att öka vuxennärvaron utomhus på kvällar. Fältarna är fyra stycken och kan inte täcka in hela Tyresö, varje kväll.

Under sommartid när skolor och fritidsgårdar har stängt och aktiviteter har uppehåll, är behovet extra stort.

– Det behövs fler trygga vuxna ute på gatorna, det är något vi saknar och vill uppmuntra till, säger Jenny.

Sommarens fyra vandringar är i olika delar av kommunen. På några platser, som är populära för ungdomshäng, stannar gruppen och får information och tips om vad man kan tänka på när man vuxenvandrar.

Behöver inte vara svårt

Anneli Eddeborn är med på promenaden. Vuxenvandra är något hon kan tänka sig att göra regelbundet.

– Det är mycket prat om ungdomar och det händer mycket hemskt just nu, det måste brytas och det här kan vara ett sätt.

Enligt Elin och Jenny är närvaron av fler trygga vuxna ute på gatorna något som unga efterfrågar. Elin berättar att ”löst häng” skapar otrygghet för vissa och många ser vuxenvandring som något positivt. Det går heller inte att blunda för att rekryteringen av unga till kriminella gäng ökar på sommaren.

– Än så länge har det varit rätt så lugnt i sommar, det märks att många är på semester. Men det är fortfarande en del ungdomar ute och rör sig, säger Jenny.

Efter en knapp kvarts promenad stannar gruppen vid Kumla skola. Just skolgårdar och idrottsplatser är vanliga ställen för häng.

Fältarna trycker på att det inte ska kännas svårt eller komplicerat att vuxenvandra, det behöver inte vara flera timmar långa promenader varje kväll i veckan. Och träffar man på någon är det oftast bäst att inleda med ett enkelt ”hej”.

– Man kan fråga hur läget är, hur det känns med lov. Ibland får man mycket svar och det blir ett bra samtal, ibland bara ett hej, men då har man i alla fall visat att man finns om det skulle vara något, säger Elin.

”Ge inte upp tron”

Peter Freij (M), ledamot i kommunstyrelsen, är med på vandringen i kväll. Han tycker att fältassistenterna gör ett bra jobb och följer med för att få höra deras tankar och tips om vuxenvandring.

– Det är också viktigt med engagerade föräldrar som håller koll på var barnen är på kvällarna, säger han.

Gruppen börjar röra sig mot det sista stoppet. Flera av dem som är med bor i Trollbäcken och det små­pratas grannarna emellan.

Anneli Eddeborn hoppas att vuxenvandringen ska öka tryggheten bland unga på kvällen.

– Det finns hopp tycker jag och man ska inte ge upp tron.

Elin och Jenny ville inte ha med sina efternamn i artikeln.