Skillanden mellan antagningen på Sigtunas gymnasieskolor är stor. På Arlanda gymnasium seglar naturprogrammet på 307,5 meritpoäng i median, av 320, följt av Humanistiska läroverkets naturprogram med 290 poäng och ekonomiprogrammet på 280.

På de praktiska linjerna däremot, ser det ut som att vissa klassrum kan komma att eka tomma till hösten. Många av de praktiska programmen fyller inte hela klasserna, sex program har bara en elev och ytterligare tre har ingen ansökning alls.

– Vi har sett att intresset för yrkesprogrammen är ganska lågt. Jag skulle inte säga att det har blivit värre, men tyvärr har det varit så här ganska länge, säger Gabriel Seidel, kommunikatör på Keystone education group.

Gabriel Seidel

Gabriel Seidel

Gabriel Seidel

Angelica Hadin är rektor på Bergstrands gymnasium i Sigtuna kommun. Hon tror det finns flera anledningar till det låga intresset. Rädsla för det aktuella läget i byggbranschen är en av dem.

– Många föräldrar kanske tror att det inte finns några jobb, och påverkar barnens beslut. Det skrivs mycket i media om att det är mycket varsel nu, men det är egentligen bara så konjunkturen ser ut.

Angelica Hadin är rektor på Bergstrands gymnasium i Sigtuna. Hon berättar att skolan varit öppen sedan 2021.

Angelica Hadin är rektor på Bergstrands gymnasium i Sigtuna. Hon berättar att skolan varit öppen sedan 2021.

Bergstrands Gymnasium

Behöver arbetskraft

Hon berättar att konsekvenserna kan bli stora om inte nytt folk kommer in i branschen.

– Just nu är det jättemycket pensionsavgångar, så byggbranschen kommer ha problem att hitta folk, riktiga problem. Det blir ett problem för samhället också, säger Angelica.

Man behöver inte välja mellan jobb direkt efter gymnasiet, eller universitetet längre, säger Angelica.

Man behöver inte välja mellan jobb direkt efter gymnasiet, eller universitetet längre, säger Angelica.

Bergstrands Gymnasium

Men enligt Gabriel Seidel är det inte fingret i näringslivets vindar som avgör vilket program eleverna väljer. Det kan helt enkelt ha att göra med vanlig tonårsångest.

– Jag tror man får ha respekt för att det är femtonåringar vi pratar om. Där och då känns det som världens största beslut att välja hela sin framtid. Och då kan det nog finnas en trygghet i att man kan plugga vidare och sedan ta det beslutet, säger han.

Bara för att man väljer ett yrkesprogram så betyder inte det att man väljer yrke för livet, menar Angelica. I själva verket är det motsatsen som gäller, att alla yrkesprogram högskoleförberedande.

– En del kan nog tro att man behöver studera en massa extra om man vill studera vidare. Men det är inte sant och har inte varit det på väldigt länge, säger hon.