Pippi Långstrump hänger och dinglar i vänster öra. T-shirten är draperad med ett svartvitt Tage Danielsson-fotografi. Armarna täckta av tatueringar som började sprida sig när hon drabbades av cancer.

– Jag är före detta polis. Men egentligen är jag mest kulturtant, säger Lena Ljungdahl.

Utöver heltidsarbetet som säkerhetsspecialist, poddandet och romanskrivandet försöker hon besöka ett kulturevenemang och läsa en bok i veckan.

På väggarna i lägenheten i Ekudden hänger porträtt av henne tagna av Lisalove Bäckman. 50-årspresenter till maken. På ett är en hon stylad som en hemmafru som har bytt ut papiljotterna i håret mot korv med bröd. Trots att hon är vegetarian.

– Vad gör man inte för konsten?

Porträttet på Kristina Lugn fick Lena Ljungdahl när hon friskförklarats från cancern.

Porträttet på Kristina Lugn fick Lena Ljungdahl när hon friskförklarats från cancern.

Pekka Pääkkö

Poddade under glasbord

Hon är tillsammans med Anna Jinghede aktuell med sin andra spänningsroman ”Dödens hand”. De båda möttes 2018 vid inspelningarna av SVT-programmet ”Tjuv och polis” där de deltog som polisexperter. 

– På nätterna ordnade vi en studio under ett glasbord på hotellrummet och spelade in poddavsnitt.

I krimpodden ”Över min döda kropp” diskuterar de allt från brott i skolan, politiker som snortar kokain och hur en bombtekniker arbetar.

Podden har prisats med både silver och brons av Guldpodden och har över 300 000 lyssningar i månaden.

Hon medger att hon helst avstår intervjuer. Särskilt hemma.

– Vår PR-människa har ju sagt att vi får göra vissa saker för att ge boken vingar, säger hon i podden.

Vegetarianen Lena Ljungdahl lät sig fotograferas med korvar i håret för sin makes 50-årspresent – ett porträtt av Lisalove Bäckman.

Vegetarianen Lena Ljungdahl lät sig fotograferas med korvar i håret för sin makes 50-årspresent – ett porträtt av Lisalove Bäckman.

Pekka Pääkkö

Signerade en hel dag

I poddens framfart uppmuntrades de att skriva en polisroman. Adlibris prisade dem 2022 som Årets debutanter och ”Någon måste dö” har hittills nått 39 000 läsare och lyssnare.

Uppföljaren ”Dödens hand” hade redan före boksläppet den 7 maj sålt 60 procent mer av den inbundna boken. Lena Ljungdahl och Anna Jinghede signerade nyligen 2 430 förbeställda inbundna exemplar.

– Vi satt och signerade nio till sjutton och kastade i oss lunch. Ibland fick jag lite feeling och passade på att skriva roliga kommentarer: ”Heja! Nu har du kommit halvvägs. Har du listat ut vem mördaren är?”

En blandning av Pippi Långstrump och Lisbeth Salander. Så beskrevs Lena Ljungdal när hon 2020 prisades som årets kvinna i säkerhetsbranschen. Hon utbildar bland annat kommuner i hur de ska skydda sig mot skolskjutningar och terrordåd.

Hon medger att hon har flera likheter med romanernas huvudfigur Nikki Kahn. Lena Ljungdahl arbetade fram till 2015 i 15 år som polis, varav 12 som spanare hos länskriminalpolisen. Nikki Kahn är också spanare.

2 430 förbeställda böcker signerade Lena Ljungdahl och Anna Jinghede.

2 430 förbeställda böcker signerade Lena Ljungdahl och Anna Jinghede.

Pekka Pääkkö

Spaning i Saltsjöbaden

I jakten på kulturupplevelser såg Lena Ljungdahl nyligen en utställning av Lena Skagerberg i Grünewaldsvillan i Saltsjöbaden. På samma vägar kör Nikki Kahn i ”Dödens hand” efter att en miljardärshustru hittats död med fyra saknade fingrar.

Lena Ljungdahl minns hur hon som polis spanade i Saltsjöbaden. Hon tog hjälp av sin son och en fotboll. 

– Jag kastade in fotbollen på tomten och så fick min son gå in och hämta den och kolla registreringsnumret på tre bilar. Han fick 20 glassar i betalning av länskrim.

”Jag vet att livet kan ta slut när som helst. Jag väntar inte längre med att göra det jag vill göra”, säger Lena Ljungdahl.

”Jag vet att livet kan ta slut när som helst. Jag väntar inte längre med att göra det jag vill göra”, säger Lena Ljungdahl.

Pekka Pääkkö

2007 fick hon beskedet att hon hade livmoderhalscancer. På sjukhuset tatuerade de in prickar på hennes höfter som riktmärken för strålbehandlingen. Hon strålbehandlades varje dag i sex veckor. 

– Jag kände mig kränkt. Jag hatade prickarna så mycket att jag tatuerade över dem när de var klara. En av prickarna blev en Hello Kitty med ett knogjärn. Sedan har det ballat ur, nu har jag 32 tatueringar.

I vardagsrummet finns fotografier på Kristina Lugn och Patti Smith. En gåva efter att hon friskförklarades 2018.

– Det finns helt klart ett före och ett efter. Jag är jävligt kompromisslös. Jag vet att livet kan ta slut när som helst. Jag väntar inte längre med att göra det jag vill göra. Jag lämnade min relation och bytte jobb. Jag tackar utan problem nej till det mesta. 

Hon och Anna Jinghede skriver redan på en tredje roman. Lena Ljungdahl spanar i Nacka efter fler tänkbara mordplatser för Nikki Kahn att undersöka.

– Du öser där du står. Jag vill gärna ha varit på en plats för att kunna beskriva den. Kan Nikki se det där huset härifrån?