Många Akallabor är det nog som minns fjolårets sommarkonstverk på Akalla torg – som minst sagt rörde upp känslor.

En stor, mörkröd metallställning och vita, hängande tyger med partier målade i rött uppfördes på torget, som en del av stadens satsning på sommarplatser runt om i Stockholm, där utvalda torg och gator piffas lite extra.

Reaktionerna lät dock inte vänta på sig.

"Det för tankarna till död, förtvivlan och ångest" sa någon, medan en annan tyckte att det påminde om blodiga lakan, krig och avrättningar.

Konstverket, som kallades Förvar, fick pryda torget i drygt en månad, innan en kran kom för att lyfta bort det, då det blivit förstört.

2023 års sommarkonstverk Förvar på Akalla torg, som togs bort tidigare än planerat då det förstörts.

2023 års sommarkonstverk Förvar på Akalla torg, som togs bort tidigare än planerat då det förstörts.

Emma Löf Hagström

Hårt men mjukt

Nu, ett år senare, har en annan skapelse tagit dess plats – till många förbipasserandes förtjusning. Barn klättrar och leker på det, vuxna sätter sig för att vila ett slag.

– Det är jättefint, en fantastisk idé, vill se mer konst här i Akalla. Det behövs, det livar upp. Nu har även Coop öppnat, vi har fått tillbaka vår bankomat – allt sammantaget bidrar till att göra Akalla mer levande och glatt. Nu fattas bara en torghandel här på torget, säger Akallabon Zekiye Güler Thompson, som tillsammans med väninnan Kajsa Malmström Eriksson satt sig ner på den stora skapelsen.

Konstverket ser så mjukt ut trots att det är i hård sten, tycker Zekiye Güler Thompson och Kajsa Malmström Eriksson.

Konstverket ser så mjukt ut trots att det är i hård sten, tycker Zekiye Güler Thompson och Kajsa Malmström Eriksson.

Emma Löf Hagström

Precis som i fjol är det staden och Stockholm konst som står för verket, som en del av sommarplatserna.

Akalla Marbles, som det heter, är precis som namnet vittnar om en marmorskulptur, uppförd av konstnären Jelena Rundqvist, i samarbete med barn från området.

Skapelsen är soffliknande med tre rundade sitsar i olika höjd på framsidan, och med med en draperad baksida.

– Jag älskar marmor. Det kan vara hårt, stelt och tungt, men här har man gjort något som är mjukt och följsamt trots sin hårdhet, det är imponerande, säger Kajsa Malmström Eriksson.

Zekiye Güler Thompson håller med.

– Det beskriver Akalla! Många tror att det är hårt att leva här, men nej, det är följsamt, det är mjukt och vackert.

Konstverkets baksida.

Konstverkets baksida.

Emma Löf Hagström

Torghandel saknas

Akalla Marbles kommer stå kvar under sommaren. Kajsa Malmström Eriksson hoppas att det kan bringa mer glädje än vad förra årets konstverk gjorde.

– Konst ska väcka känslor, absolut, men jag kan tycka att man bör försöka väcka positiva sådana i så fall. Med tanke på hur läget ser ut på många platser och i förorter överlag så behövs det mer glädje och mjukhet, säger hon.

Zekiye Güler Thompson hoppas att fler tar sig till Akalla och Järva i sommar, för att uppleva allt området har att erbjuda.

– Jag har bott här sedan 2016, och trivs något enormt. Det är så många som har tyckanden om våra områden, som inte bor här men har åsikter ändå. Jag säger bara: Kom hit och se själva. Det är vackert, det är samhörighet, alla hälsar på varandra – här är det som att vara i en enda, stor familj.

Konstverket Akalla Marbles på Akalla torg.

Konstverket Akalla Marbles på Akalla torg.

Emma Löf Hagström