Sugen på biografer i klassisk stil när höstmörkret närmar sig? Då finns faktiskt en del att välja på innanför tullarna. Här är fyra biografer som gärna vill maxa besöket.

Bio Capitol

Trots trafiken på Sankt Eriksgatan är det lätt att finna lugnet inne i salong 1 – kanske med ett glas vin i handen. Bio Capitol visar allt från gamla klassiker som ”Hair” till nya succéfilmer som ”Det slutar med oss”.

Jacob Abrahamsson, VD på bio Capitol.

Jacob Abrahamsson, VD på bio Capitol.

Anna Dvrnik.

– Vi kommer aldrig att kunna tävla med biografer med IMAX, men kan å andra sidan erbjuda en riktigt härlig bioupplevelse i gamla lokaler med bistro, bar och en tydlig filmprofil, säger Jakob Abrahamsson, vd på Capitol.

Han har noterat att nischade biografer blivit allt fler i stan de senaste åren.

– Biograferna har alltid varit i en konstant kapplöpning med andra nöjen. Då måste man utvecklas, till exempel med mat, dryck och upplevelser. 

– Att äta en löjromspizza hos oss istället för en burgare på Filmstaden är en ganska tacksam motsägelse. Vi har inget emot att kallas för biografen som serverar löjromspizza. 

Till hösten kommer biografen fortsätta med att vissa helger erbjuda afternoon tea som serveras i samband med filmen.

Hos Fågel Blå kan besökarna se allt från Alien till Det sjunde inseglet.

Hos Fågel Blå kan besökarna se allt från Alien till Det sjunde inseglet.

Pekka Pääkkö

Fågel blå

Det var på Fågel blå som regissören Ingmar Bergman såg sina första filmer och senare blev stamgäst.

Biografen, på Skeppargatan 60 på Östermalm, har efter 20 års uppehåll väckts till liv av Axel Öhman. Han startade en insamling för att kunna finansiera öppningen, och nu går bioduken varm.

Ingmar Bergman hade nog gärna hängt på Fågel blå än i dag om han hade kunnat. Här syns han i samtal med regissören Victor Sjöström.

Ingmar Bergman hade nog gärna hängt på Fågel blå än i dag om han hade kunnat. Här syns han i samtal med regissören Victor Sjöström.

Stockholmskällan

I höstens program finns bland annat Alien och Ingmar Bergmans klassiker ”Det sjunde inseglet”.

Tre tisdagar i höst kommer Fågel blå även att visa stumfilm under namnet tysta tisdagar. Intill salongen ligger biografens bar där det serveras mat och dryck från en säsongsanpassad meny.

Varför inte äta nästa frukost på Bio Rio?

Varför inte äta nästa frukost på Bio Rio?

Victor Malmcrona

Bio Rio

Bio Rio har snabbt blivit Bergsundsstrands (Södermalm) självklara val för frukostbio. Här kan dagens första film visas redan klockan 10:30 och då får besökarna ta med juice och croissant in i salongen.

– Det är väldigt populärt, säger Tim Erem, biografens kreativa ledare.

Till hösten drar även ”ReRUN” igång igen, där äldre filmer lockar nostalgikerna.

Johan Fogde Dias, producent på Zita.

Johan Fogde Dias, producent på Zita.

Privat.

Zita

Zita på Birger Jarlsgatan 37, visar allt från kortfilmer, knattefilm, dokumentärer och spelfilm. Biografen är Stockholms äldsta i drift och invigdes 1913 under namnet Vinter-Palatset.

– Vår publik kommer hit för att upptäcka filmer från hela världen men också ta del av möten med regissörer och andra skapare, säger Johan Fogde Dias, producent på Zita.

Till hösten drar Nordens största klassikerfestival ”Timelessfest” igång på biografen, där besökarna kan njuta av nyrestaurerade klassiker eller återupptäckta gamla mästerverk.