Svanholmen ser nästan ut som en hägring ute på havet när vi närmar oss med roddbåten.

Ön är stor som en villatomt, och rymmer fem små hus där Fredrik och Elaine Härén bor med barnen Lucas, 13, Maria, 11, och Sophia, 8.

– Vi har som en liten by där alla har sitt eget lilla hus. 13-åringen bor i ett, våra döttrar i ett annat och vi vuxna i ett tredje, säger Fredrik Härén.

Familjen lever ”off-grid” med egen solel och eget vatten. Barnen åker roddbåt till skolan varje vardag.

– Vi ror även i snöstorm och barnen har aldrig klagat. Det är lite Tjorven-uppväxt – jag tycker att det är helt fantastiskt. Att bo i skärgården på en egen ö, 18 minuter från Stureplan.

Sedan Fredrik och Elaine flyttade in år 1999 har många båtar med nyfikna passagerare passerat. I år fick därför barnen en idé.

– De ville ha ett kafé. Vi prövade och det var så populärt att vi körde igen. Nu funderar vi på att skaffa tillstånd och köra på riktigt.

Guidade turer

Det är blåsigt. Ändå har fler än hundra gäster tagit sig ut.

Båten – som Fredrik Härén själv tar gästerna till och från ön med – tar fyra-fem passagerare åt gången.

– Vi har haft en tur var femtonde minut och jag har kört båt i elva timmar. Innan de sista turerna tog batteriet slut. Då fick jag ro.

Barnen har förberett allt: Bakat och ritat skyltar. De har också haft guidade turer för besökarna.

– Sedan får barnen bestämma vad pengarna från fikat ska gå till. Första gången åkte vi direkt och köpte en studsmatta och ett utomhusschack.

En glasbubbla

Fredrik Härén skriver och föreläser om kreativitet. Hans kontor tar formen av en liten dome – en glasbubbla utan bärande strukturer med utsikt över vattnet.

– Det är min författar­stuga. Att vara nära naturen är bra för kreativiteten. Och att vara själv, så att du kan fokusera på din idé.

Den möjligheten kände Fredrik Härén att även andra borde få– och familjen Härén råkar ha ytterligare en ö, utanför Ekerö.

Den hyr de ut på Airbnb efter ett koncept de kallar ”Ideas island”: Folk kan ansöka om att bo gratis på ön om de har ett kreativt projekt.

– Om man är på en ö helt själv är det som att vara i en liten bubbla. Du är isolerad och kan fokusera. Jag älskar också den ön.

Tidigare bodde familjen i Singapore, hade en ö på Filippinerna och höll till på Svanholmen på somrarna. Men sedan två år tillbaka bor de här nästan jämt.

– Men januari, februari och mars är för kallt och mörkt. Vi har ju bara solceller. Så vi letar årligen efter någonstans att hyra in oss tre månader på Lidingö, eftersom barnen går i skolan här.