Söderortslaget Söder Futsal har sedan de bildades 2012 hållit till först i Enskedehallen, sedan i Vintervikshallen och de senaste två säsongerna i Skärholmshallen.

De var uppe i högsta serien säsongen 2016/17 men sejouren blev bara ettårig. Efter en lyckad kvalserie i våras är de nu åter uppe i finrummet.

Det innebar samtidigt att de behövde ny hemmaplan, på grund av Svensk Elitfotbolls arenaregler.

Lösningen blev en annan söderortshall, nämligen Farstahallen. Där har de seriepremiär i oktober.

– På ett sätt är det synd att vi tappar Skärholmshallen, vi var obesegrade där i två år. Men fördelarna överväger. Vi gillar Farsta – vi har spelat cup där flera gånger. Där finns parkettgolv vilket kommer att gynna oss. Det blir snabbare spel som passar våra snabba tekniska spelare, säger Jocke Eriksson, klubbchef och assisterande tränare.

Det var glada miner när Söder Futsal i våras för andra gången blev klara för högsta serien.

Det var glada miner när Söder Futsal i våras för andra gången blev klara för högsta serien.

Krister Melin

Snabbt växande sport

Futsal är en ung sport i Sverige. Det första svenska mästerskapet spelades 2004. På senare år har intresset växt lavinartat. Enligt Svenska fotbollförbundet deltar över 1700 lag i seriespel vilket gör futsal till en av de största inomhusidrotterna.

Jocke Eriksson beskriver det som en fantastisk publiksport.

Jocke Eriksson är klubbchef och var med och startade Söder Futsal.

Jocke Eriksson är klubbchef och var med och startade Söder Futsal.

Söder Futsal

– Publiken kommer nära spelet och händelserna. Många av godbitarna med fotboll får man se mer av. Futsal kräver att man är både teknisk och har bra speluppfattning, säger han.

Derby med historia

Svenska mästare är Uddevalla men i serien finns också lag som IFK Göteborg och Hammarby. I Hammarby gjorde Jocke Eriksson fyra år som sportchef – och vann två SM-guld – innan han i fjol återvände till laget han var med och startade 2012.

Hammarby var för övrigt laget som petade ner Söder Futsal senast de var uppe i högsta ligan. Chans till revansch alltså, när det är dags för hemmaderby i november.

– Vi vill verkligen att Farstaborna ska ta till sig Söder Futsal. Om de kommer och tittar kommer de att gilla det de ser. Vi kommer även bjuda in ungdomar så att de får prova på futsal och hoppas kunna bli en positiv kraft i området, säger Jocke Eriksson.