– Vi har aldrig varit med om det här tidigare, säger Joakim Östling, skolchef i Österåkers kommun. 

10 000 kronor. Så mycket begär Barn- och elevombudet (BEO) på Skolinspektionen att en elev ska få i skadestånd av Österåkers kommun.

Anledningen: Eleven kränktes förra våren av en personal på en kommunal grundskola.

Av BEO:s beslut framgår att myndigheten valt att utreda två fall då personalen enligt anmälan ska ha kränkt eleven fysiskt och i det ena fallet även verbalt.

I det första fallet stod ord mot ord.

”Allvarligt missbruk av förtroende”

I det andra fallet, som inträffade i mars 2023, fanns däremot en ljudinspelning som styrkte att eleven kränkts. Enligt BEO var kränkningen inte ringa utan innebar ”ett allvarligt missbruk av ett beroende- och förtroendeförhållande”.

Som huvudman har Österåkers kommun därmed brutit mot förbudet i skollagen om att personal inte får utsätta elever för kränkande behandling, skriver BEO och begär att kommunen betalar skadestånd till eleven.

BEO anser däremot inte att skolan och kommunen handlat fel när det gäller skyldigheten att skyndsamt anmäla, utreda och vidta åtgärder sedan man fick höra talas om kränkningen.

Vad den skolanställde utsatt eleven för är sekretessbelagt.

Kommunen håller med

Däremot ger BEO exempel på vad som kan innebära kränkande behandling: Nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden, utfrysning, hot eller fysiska handlingar.

Skolor är enligt lag skyldiga att motverka kränkande behandling. Bryter skolan mot detta kan BEO förelägga huvudmannen (i detta fall kommunen) att vidta åtgärder och i mindre allvarlig fall utdela en anmärkning. I vissa fall kan BEO även begära skadestånd för en elevs räkning.

Av BEO:s beslut framgår att även Österåkers kommun anser att eleven utsatts för kränkande behandling.

Enligt Joakim Östling har kommunen inga invändningar mot skadeståndsanspråket, men vad som hänt med personalen vill han inte kommentera med mer än att kommunen följer sina rutiner.

Jobbat personen kvar?

– Ja.