I 77 år har Färingsö hembygdsförening huserat på mark de arrenderar från Ulrika Jansdotters stiftelse.

Men efter en översyn av stiftelsen klubbade kommunstyrelsen nyligen igenom att mark som stiftelsen äger ska kunna säljas.

"Hot mot gården"

Beslutet väckte starka känslor – ett hot mot hembygdsgårdens framtid menar flera Färingsöbor.

En olycklig formulering i mötesprotokollet, menar kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S).

– Det enda som ska planeras att säljas är den jordbruks- och skogsmark som i dag arrenderas ut. Ingenting annat är upp till försäljning, säger hon.

Men i beslutet står det uttryckligen att den mark som inte utgörs av lantbruk eller skogsmark ska erbjudas till marknadspris till kommunen eller annan aktör?

– Det är om hembygdsgården skulle vara intresserad av att själva äga marken, men den ska inte ut på marknaden. Detta är en viktig plats som vi vill bevara.

Så är det som står i beslutet om försäljning felaktigt?

– Nej direkt felaktigt är det inte – vi ser över möjligheterna till försäljning. Men det borde framgått att planerna bara gällde en del av fastigheten och att vi inte vill sälja av hembygdsgården och marken runt omkring, om det inte är så att arrendatorerna själva vill köpa.

Inget försäljningsbeslut

Det beslut som tagits är dessutom inget försäljningsbeslut utan ett beslut att se över möjligheterna att för stiftelsens räkning sälja av del av fastigheterna, menar Hanna Svensson.

– Skulle vi kommer överens med arrendatorn, då kommer det ett nytt beslut om att det ska säljas i kommunstyrelsen.

Den tågordningen borde också tydligare ha framkommit i beslutstexten, menar hon.

– Man borde ha haft flera ögon och läst det från flera håll, så att det som står faktiskt är det man menar.

Beslutet i kommunstyrelsen borde ha formulerats tydligare, menar kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S).

Beslutet i kommunstyrelsen borde ha formulerats tydligare, menar kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S).

Ulrika Jansdotters stiftelse har som uppgift att dela ut pengar till Färentuna församlings fattiga och behövande. Bakgrunden till beslutet att sälja av mark var det inte finns tillräckligt med pengar för att kunna göra det.

Men i tjänsteutlåtandet som varit underlaget till beslutet står det att stiftelsens likvida medel uppgick till 300 000 kronor i slutet på 2024. Trots det har ingen utdelning skett sedan 2015.

Varför behöver stiftelsen mer pengar när man inte använder de som redan finns?

– Jag förstår att det är förvirrande och jag har ställt följdfrågor på detta men inte hunnit få svar ännu.

Färingsöhemmet ska planeras

Marken det gäller är två fastigheter som sträcker sig mellan Färentuna skola och det gamla Färingsöhemmet, där kommunen äger marken och Ekerö bostäder har boenden med korttidskontrakt.

– Vad vi ska göra med Färingsöhemmet behöver planeras. Kanske kan det blir 55+ boende eller något annat form av behovsboende. Alla bollar är fortfarande i luften.

Men äldreboende kommer just det huset inte bli igen.

– Huset är inte i dåligt skick och har inga angrepp, men det uppfyller inte kraven på ett äldreboende, säger Hanna Svensson.

Inom den detaljplan som finns skulle det dock kunna byggas ett nytt äldreboende på platsen, men ännu finns inga beslut tagna kring det.