Efter Mitt i Värmdös artikel på webben förra veckan, om att Ponnystall Stockholm vid Lemshaga har sagts upp med 320 ridande elever och hot om nedläggning om inget görs, har kommunen backat.

Ridskolan får nu vara kvar ytterligare nio månader på samma kontrakt, därefter måste det finnas en ny lösning, enlig Miranda Ahlers (C), ordförande i Värmdös kultur- och fritidsnämnd.

– Kommunen kommer att säga upp avtalet med markägaren, så på sikt måste ridskolan teckna ett eget hyreskontrakt med dem, säger hon och tillägger att kommunen har försökt förhandla ned hyran, men markägaren säger nej. 

Nytt bidrag kan tas fram för att rädda stallet

Samtidigt har förvaltningen fått i uppdrag att ta fram förslag på en ny bidragsform som ska presenteras i nämnden efter sommaren. Den nya modellen skulle innebära att ridklubben, i det här fallet Lemshaga ridklubb, kan ansöka om drifts- eller hyresbidrag från kommunen för att täcka delar av hyran.

– Det här finns i andra kommuner och kan sökas till enskilda anläggningar. Då tänker vi i första hand inom ridsporten, som dras med stora kostnader och har många unga i verksamheten, och där majoriteten är flickor, säger Miranda Ahlers. 

Men det måste vara föreningen som ansöker om bidraget, inte ett privat företag, understryker hon. 

Mira Aaltonen driver Ponnystall Stockholm på Ingarö sedan 15 år tillbaka. Här med ponnyn Max.

Mira Aaltonen driver Ponnystall Stockholm på Ingarö sedan 15 år tillbaka. Här med ponnyn Max.

Angie Gray

Samtidigt har en mängd människor hört av sig till Mira Aaltonen, som driver ridskolan.

– Efter artikeln gick allt gick väldigt fort. Jag har överösts av mejl och telefonsamtal, från en massa människor som är oroade över min situation, säger hon.

Ponnystallet får alltså vara kvar med nuvarande villkor till mars 2025.

– Om förslaget om en ny bidragsform går igenom finns en stor chans att Lemshaga ridklubb kan driva verksamheten från och med april nästa är, säger Mira Aaltonen.

Vid pressläggning hade drygt 2 000 personer skrivit under det digitala uppropet om att rädda kvar ponnystallet.

Kommunen säger upp ridskola med 320 barn – chockhöjer hyran

En av Värmdös ridskolor, Ponnystall Stockholm på Ingarö, kan tvingas lägga ned.

Orsaken är att kommunen sagt upp hyresavtalet och kräver dubbelt så hög hyra.

Regnet hänger i luften och det är snart dags för dagens första ridlektion på Ponnystall Stockholm på Ingarö. De minsta ponnierna har kommit in från hagen och står och halvsover i väntan på att eleverna ska dyka upp.

– De är väldigt fina, med varandra och med eleverna. Det är för att våra yngsta elever, som är fem till sju år gamla, ska känna sig trygga och få en bra upplevelse, säger Mira Aaltonen, och kliar en av hästarna vid manen.   

Mira Aaltonen och hennes hästar har ett stort stöd. Under onsdagen hade 1 600 personer skrivit på för att rädda kvar verksamheten. Här med ponnyn Lillis.

Mira Aaltonen och hennes hästar har ett stort stöd. Under onsdagen hade 1 600 personer skrivit på för att rädda kvar verksamheten. Här med ponnyn Lillis.

Angie Gray

Chockhöjer hyran

Hon har drivit ponnystallet vid Lemshaga i 15 år men nu kan det vara slut med det. I januari kom en uppsägning av hyresavtalet från kommunen, de tänker inte förlänga det. 

I stället var beskedet till Mira att hon måste flytta ut senast sista juni, och att det ska göras en offentlig upphandling. Fler ska få lämna anbud på att driva ridskola på platsen.

– Jag fick en chock när jag såg upphandlingsunderlaget. De ska ha en årshyra på 1,1 miljoner kronor och jag klarar inte det. 

En digital namninsamling startades i måndags kväll och på ett dygn hade runt 1 500 personer skrivit under för att rädda kvar ridskolan. 

Sedan uppsägningen i januari har Mira Aaltonen försökt få besked om den planerade upphandlingen och vilka krav som ställs men det skulle dröja till mitten av maj innan den kom ut. I går, tisdag, var sista dagen att lämna anbud och Ponnystall Stockholm har skickat in ett anbud.

– Men vi kommer bara kunna betala runt 360 000 kronor per år, så om det inte går att lösa måste jag lägga ner verksamheten.

Kommunen har satt en helt orimlig hyresnivå i förhållande till standarden på anläggningen som hyrs ut, enligt Mira Aaltonen. 

Kan inte öka intäkterna mer

En liknande situation uppstod 2020. Då klev kommunen in och stöttade verksamheten genom att ta över hyreskontraktet med fastighetsägaren, familjen Wallenberg, och bidra med cirka hälften av hyran. 

Det kunde göras med motiveringen ”synnerliga skäl”, men det föreligger inte längre, enligt kommunen. Nu sägs avtalet upp eftersom de inte kan stötta en enskild näringsidkare. 

Men enligt Mira Aaltonen har inget ändrats i hennes verksamhet sedan dess.

– Jag kan inte göra mer för att öka intäkterna. Jag kan inte ta in fler hästar och jag kan inte höja priset på ridlektionerna mer, säger hon. 

Ett alternativ, enligt svar från kommunen till Mira, kan vara att ridklubben tar över driften av ridskolan och får ekonomiskt stöd.

Ponnystallet har fått uppskov till sista augusti att flytta.  

Miranda Ahlers (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, står fast vid att kommunen gör rätt som upphandlar ridskoleverksamheten.

– Vi har subventionerat en privat näringsidkare i fem år och det får vi inte göra som kommun, säger hon.

Hur det kom sig att man tecknade en sådan överenskommelse från början med Ponnystall Stockholm kan Miranda Ahlers inte svara på.

Hur ser du på att en ridskola som funnits där i 15 år nu kan tvingas lägga ned?

– Det är såklart jättetrist för alla barn och familjer som rider där, och jag hoppas att Mira kan vara kvar. Men det måste ske på rätt sätt. 

Hur skulle man kunna lösa situationen för ponnystallet?

– Det bästa vore om Mira Aaltonen själv tog över hyreskontraktet och kommer överens med markägaren om en lägre hyra. 

Något som Mira tidigare försökt utan framgång. 

Nästa steg, enligt Miranda Ahlers, om det inte kommer in några fler anbud än Miras, är att kommunen försöker förhandla hyresnivån med markägaren. 

Varför upphandlingen dröjt beror på att det tog tid att få klart alla delar, och när det gäller hyresnivån motsvarar det vad kommunen betalar i hyra till fastighetsägaren, enligt Miranda Ahlers.

Ponnystallet vid Lemshaga

Ridskola som drivs av Ponnystall Stockholm AB och Mira Aaltonen sedan 2009. Innan dess hade hon en liten verksamhet i Tollare, Nacka.

Stallet ligger vid infarten till Lemshaga akademi på Ingarö.

På anläggningen finns 34 ponnier och just nu 320 ridelever från fem år och uppåt. Ridskolan har plats för 350 elever och de har åtta anställda.

De ordnar även ridläger på sommaren.

Kopplad till ridskolan är föreningen Lemshaga ridklubb.

Källa: Mira Aaltonen

Stort tryck på Värmdös ridskolor

Utredningar visar att det kommer att behövas en och en halv ridskola till i Värmdö fram till år 2030 för att möta efterfrågan på ridplatser och förväntad befolkningsökning.

Kommunens plan är att bygga ut en av ridskolorna, men vilken det blir är inte klart.

I dag finns sex ridskolor i kommunen:

Värmdö ridklubb, Värmdölandet.

Gustavsbergs ridskola, Gustavsberg.

Ponnystallet vid Lemshaga, Ingarö.

Stall Nysved, Värmdölandet.

Stall Skaft, Vindö.

Stall Siggesta, Värmdölandet.

Tillsammans har de cirka 1 000 ridande elever varje vecka och flera av dem har kö för att få börja rida.

Källa: Värmdö kommun och Vision häst Värmdö

Mira Aaltonen driver Ponnystall Stockholm på Ingarö sedan 15 år tillbaka. Här med ponnyn Max.

Mira Aaltonen driver Ponnystall Stockholm på Ingarö sedan 15 år tillbaka. Här med ponnyn Max.

Angie Gray

Kommunen säger upp ridskola med 320 barn – chockhöjer hyran

Över 1 500 namn samlades in på ett dygn ✔ Vill ha en årshyra på 1,1 miljoner: "Jag klarar inte det" ✔ Kan läggas ned i augusti