Felet upptäcktes tack vare kylan. När arbetet vid den över 13 000 kvadratmeter stora byggnaden stod stilla en vinter i väntan på nästa entreprenör blev det frostskador i en balk vid huvudentrén. Efter det upptäcktes fler skador på andra ställen.

Hösten 2022 stoppades bygget efter att kontroller visade att det fanns brister i de bärande balkarna i golvkonstruktionen.

Åtgärder testats

Sedan dess har omfattningen utretts och åtgärder har testats.

– Felundersökningen tog mycket längre tid än vad vi först bedömde. Det var inte så komplicerade fel men däremot har det tagit lång tid att förstå omfattningen. Det är många balkar som behöver åtgärdas och det är samma fel på en stor yta, säger Göran Thimberg, avdelningschef för kommunens strategi- och projektavdelning.

Illustration över nya ishallen, sett från huvudentrén.

Illustration över nya ishallen, sett från huvudentrén.

Illustration: White Arkitekter

Balkar har provborrats

De 107 balkarna som håller upp plan 1, där ishallen ligger, har undersökts först genom ultraljud och när det inte räckte så borrades hål i varje balk för att gå in med kamera.

Sedan i maj pågår arbetet med att åtgärda felen och se till att balkarna är helt fyllda med betong den här gången.

– Man behöver gjuta om en del balkar och så vidare. Det arbetet pågår i fullt fart nu och vi är helt trygga med att det kommer att bli en stabil ishall.

Arbetet kommer att fortsätta också under sommaren.

Göran Thimberg.

Göran Thimberg.

Tyresö kommun

– Vi är måna att så fort som möjligt ta vid där arbetet avbröts, säger Göran Thimberg.

Fyra år försenad

När bygget av den nya ishallen började 2019 var prognosen att den skulle stå klar andra hälften av 2021.

Sedan dess har stora stenblock, cyanid i marken, en utdragen upphandling, försenade stålleveranser och inte minst felen i golvkonstruktionen gjort att arbetet dragit ut på tiden.

Men i augusti väntas arbetet med att bygga upp hallen ta vid där det avbröts hösten 2022. Väggar ska sättas upp och till exempel omklädningsrum, kafé, konferensrum och torget utanför ska göras klara inför invigningen som enligt kommunens prognos blir nästa år.

– Förhoppningen är att det ska kunna finnas istid i slutet av 2025, säger Göran Thimberg.

Hur långt har ni kommit i ansvarsfrågan kring vem som ska stå för kostnaderna kring felen?

– Vi är i huvudsak överens om fördelningen. Det blir en kostnadsfördelning mellan kommunen och entreprenören Sveab. Det är ett arbete som pågår fortfarande och vi kommer att kunna säga mer när vi är helt färdiga. Det har varit viktigt att komma överens. Att hamna i en långvarig tvist hade kunnat påverka tidsplanen och kostnaden väldigt negativt.