En gång i tiden var det kungar som styrde Sverige och som formade landets framtid. Nu är de stoff i historieböckerna. Men handen på hjärtat – hur väl känner ni till deras namn och bedrifter?

En som gör det väl är Edvin Steinsvik Kermani, 8 år. Historia är hans stora intresse och han är särskilt inriktad på kungarna.

– Jag började med att intressera mig för pirater och skepp när jag var 4-5 år, jag tyckte om att rita dem. Sedan blev det Titanic och sedan historia och särskilt kungar. Det är roligt att lära sig om dem, säger han.

Mitt i träffar honom på ett kafé i Aspuddens centrum en förmiddag i mitten av augusti. Den 28 augusti ska han hit igen, för att föreläsa i Aspuddens bibliotek. Där fortsätter satsningen på ett nördkafé, där personer med specialintressen kan dela med sig av sina kunskaper till andra.

Två favoritkungar

Edvin Steinsvik Kermani ska berätta om Sveriges historia från 1500-talet och framåt, och särskilt mycket om Stormaktstiden på 1600-talet. Gustav II Adolf och Karl XII är hans favoritkungar.

– Stormaktstiden startade med Gustav II Adolf, så han är ju väldigt känd. Han ärvde flera krig efter sin pappa och krigade själv. Krig är inte bra men är spännande att läsa om, säger Edvin, som konstaterar att hans andra favoritkung – Karl XII – fick storhetsvansinne till slut.

Edvin Steinsvik Kermani, 8 år, älskar historia, och är särskilt intresserad av stormaktstiden.

Edvin Steinsvik Kermani, 8 år, älskar historia, och är särskilt intresserad av stormaktstiden.

Märta Lefvert

På kafébordet ligger historieboken "Kungaliv – Sveriges regenter under 500 år", av författaren och Mälarhöjdsbon Linda Linnskog Rudh. Det är en historiebok för barn och ungdomar som Edvin Steinsvik Kermani läst från pärm till pärm.

Nu ser han fram emot att få berätta om kungarna för besökarna i Aspuddens bibliotek. Många har bokat platser men han är inte nervös.

– Nej, jag har stått på en scen förut. Jag har sjungit på ett ålderdomshem. Vi sjöng vinnarlåten i Eurovision 1984, Diggi-Loo Diggi-Ley, berättar Edvin som också har ett starkt intresse för Eurovision.

Skriver egna dikter

Dessutom skriver han dagbok och dikter. Han har läst flera av dem högt, bland annat en sommardikt vid skolavslutningen vid Da Vinciskolan i Nacka.

– Jag tycker att det är kul att rimma och skriver bara dikter med rim, berättar han.

Här delar han med sig till läsarna:

Dikt av Edvin

Varje människa har en förmåga

som man måste försöka forma

Alla har en liten odåga

som då och då börjar storma

Utan att styra

sin egen kropp

kan man börja flyga

utan något stopp

Det är inget man kan välja

Det är inget man kan sälja

Det är så nära men ej

Man kan inte välja sig