Många som passerat på Ekerövägen har sett det växa fram, huset mellan ekarna i backen upp mot Drottningholmsmalmen.

Inte en lätt plats att bygga på, särskilt eftersom det inte bara behövdes navigeras bland förhållningsregler från slottsförvaltningen och en sträng detaljplan, utan också på grund av de stora ekarna på tomten.

– Ekarnas placering har drivit gestaltningen väldigt starkt. Huset skulle passa in under kronorna och mellan stammarna, och rotsystemet kartlades minutiöst för att det inte skulle ta skada, säger Pi Ekblom, arkitekt och en av grundarna till Gaia arkitektur som ritat huset.

– Vi provgrävde i stort sett med en blomspade för att inte skada rötterna och flyttade sedan runt för att hitta den optimala platsen, säger husets ägare Niklas Gahm, som projektlett hela bygget.

– Om själva huset tog runt ett år att bygga så det tog det lika långt tid innan vi kunde stoppa ner grundplintarna. Krångligt, men värt jobbet, säger han.

Fått fin respons

Att bygga hus på den klassiska Malmen, till öppen beskådan för öarnas alla pendlare, har väckt mycket nyfikenhet.

– Det finns alltid åsikter om det ska byggas alls på en sådan här plats. Men vi har fått väldigt fin respons. Många som har sin hundpromenad förbi vårt hus har stannat, tittat och ställt frågor. Vi känner att huset har blivit väldigt uppskattat. 

Enligt detaljplanens regler får man på Drottningholmsmalmen varken fylla ut eller schakta ur mark. Det nybyggda ska förhålla sig till grannhusen och platsen, men samtidigt inte vara kopior av historiska stilar utan i stället spegla tiden det byggts i.

"Om de nya bostadshusen uppförs i hög arkitektonisk kvalitet bildar de en ny årsring i linje med föregående tidsepoker i området", står det i detaljplanen.

Nominerad

Ett tecken på att detta nya hus håller just "hög arkitektonisk kvalitet" är det nu är nominerat till Rödfärgspriset, ett arkitektpris instiftat av Falu rödfärg för att lyfta användandet av traditionell slamfärg i modern arkitektur.

– Det är ingen vanlig färg på bostadshus på Drottningholmsmalmen, men båda de närmaste grannhusen har den ljusröda slamfärgen. Så den passar fint på den här platsen och smälter in, säger Niklas Gahm.

– Återigen är det platsen och de befintliga som har drivit utformningen, säger arkitekten Pi Ekblom.

Juryns vinnare presenteras 21 november. Ett publikpris delas också ut och till det kan allmänheten rösta. Alla de nominerade byggnaderna finns på Rödfärgsprisets webbsida.