Statens fastighetsverk kommer plöja ner 72 miljoner kronor i Drottningholm de närmaste två åren.

Bland annat ska slottet få en ny huvudgångväg in till slottet, för att ansluta till den nya bredare Ekerövägen. Där ska träd återplanteras, ny belysning ska installeras och asfalten på kortegevägen tas bort och ersättas av ett underlag som ger ett mer historiskt uttryck.

Slottsfasader renoveras

Fasaderna på Kina slott och slottets fyra flygelbyggnader ska också renoveras. Plåttaken, fasader och snickerier ska målas och putsskador ska repareras.

Eftersom Kina slott restaurerades på 1990-talet behöver vi nu bara göra underhåll för att bevara ytskikten", skriver fastighetsförvaltare Ulrika Ritzén Kristensson i ett mejl till Mitt i Mälarö.

Fasaderna på Kina slott ska få ett lyft.

Fasaderna på Kina slott ska få ett lyft.

Stefan Källstigen

"Två medarbetare som var med under den stora restaureringen på 1990-talet jobbar fortfarande kvar inom SFV och kommer att ingå i projektgruppen. Dessa har med sig värdefull information från det tidigare projektet."

Arbete i gröna salongen

Inne på Kina slott har Statens fastighetsverk konserverat den gröna salongen.

"Det som har gjorts är rengöring av väggarna, färgflagor som släpper har fästs och retuschering har gjorts. Målare har målat om fönstersnickerier och innertak. Vi arbetar nu vidare med invändigt underhåll av gallerierna i Kina slott."

Ulrika Ritzén Kristensson är fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk.

Ulrika Ritzén Kristensson är fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk.

Jan Yfver, SFV

Projekteringen av arbetet kommer starta under 2024 och innan den är klar finns ingen spikad tidplan. Men hoppet är att arbetet inte ska påverka besökare alltför mycket.

"SFV arbetar för att Kina slott ska kunna vara öppet som vanligt för visning för allmänheten när underhåll utförs", skriver Ulrika Ritzén Kristensson.