Det var i samband med en utredning rörande narkotikahandel i Stockholmsområdet som misstanken uppkom om att en kvinna i 60-årsåldern hanterat stora mängder narkotika.

I maj förra året gjorde polisen husrannsakan i bostaden i Upplands Väsby och hittade då stora mängder narkotika.

Våren 2023

Hanteringen av narkotikan ska enligt domen ha skett under vintern 2022 och våren 2023. De båda kvinnorna, som är släkt med varandra, är i 60- respektive 20-årsåldern.

Den äldre kvinnan döms för synnerligen grovt narkotikabrott till sju års fängelse, vilket Expressen var först med att berätta.

Hon ska enligt domen ha förvarat, transporterat och sammanlagt överlåtit runt 500 kilo narkotika till personer knutna till kriminella nätverk. Narkotikan, som hanterades hemma i bostaden och i tillhörande förråd, var värda många miljoner på gatan.

Kvinnan har erkänt att hon hanterat narkotika, men nekar till att det rör sig om stora mängder. Enligt domen ska hon ha blivit "chockad" när hon fick veta vilka mängder det rörde sig om och ska ha känt sig "utnyttjad". Hon säger själv att hon ville dra sig ur hanteringen redan i december 2022 men att hon blev "kvarhållen i verksamheten eftersom det påstods att narkotika försvunnit i hanteringen."

Fyra års fängelse

Den yngre kvinnan döms för grovt narkotikabrott till fyra års fängelse. Hon döms inte för att ha förvarat narkotikan, men däremot för att ha förpackat den och lämnat över den till olika personer. Kontakten med uppdragsgivarna har skett via krypterade chattar i appen Signal.

Hon förnekar brott.

Ytterligare en släkting, en kvinna i 70-årsåldern, dömdes till skyddstillsyn för medhjälp till narkotikabrott. Här ansågs det inte bevisat att hon själv hanterat eller levererat narkotika, samt att hennes höga ålder och hälsotillstånd ledde till en mildare påföljd. Enligt åklagarens uppfattning var straffvärdet för hennes brottslighet fyra års fängelse.

Även hon förnekar brott.

Ingen av de tre kvinnorna är straffade sedan tidigare.