Att det är grönskande högsommar är inte helt tydligt på Sankt Eriksplan. Längs med gatorna står en handfull träd nakna.

Prislappen för att ersätta dem skulle landa på runt 200 000 kronor per träd, enligt en uppskattning från trafikkontoret.

Andreas Lelli, 35 år, är pappaledig med sonen Filippo, 1 år, och de rör sig mycket i stadens parker om dagarna.

Andreas Lelli, 35, och Filippo, 1,  rör sig mycket utomhus på dagarna och tycker att Stockholm gör ett bra jobb med att hålla staden grön.

Andreas Lelli, 35, och Filippo, 1, rör sig mycket utomhus på dagarna och tycker att Stockholm gör ett bra jobb med att hålla staden grön.

Stefan Källstigen

– Jag tycker att Stockholms stad generellt sett gör ett bra jobb med att hålla staden frodig. Kostar det mycket pengar att ersätta träden kan jag förstå att man väntar, pengarna måste ju komma någonstans ifrån.

Tuff miljö för träden

Att träden dött beror på en kombination av olika faktorer.

– De står i hårdgjord yta och i en väldigt tuff miljö. Olika träd har olika utmaningar. Rötterna kan skadas av schaktning och återfyllnad när ledningar läggs, vissa träd längs Sankt Eriksgatan saknar växtbäddar och marken runt stammarna är väldigt kompakt vilket leder till luft- och vattenbrist, säger Joakim Svensson, kommunikatör vid trafikkontoret

Anne Metsänen bor i området men har inte reflekterat över de döda träden. Prislappen för att byta ut dem förvånar henne.

Anne Metsänen tycker att döda träd ska bytas ut där det går: "Grön stad säger jag!".

Anne Metsänen tycker att döda träd ska bytas ut där det går: "Grön stad säger jag!".

Stefan Källstigen

– 200 000 kronor?! Hälsa trafikkontoret att jag kan göra det själv för en tusenlapp.

Går det att byta ut träden, så ska de bytas ut tycker Anne Metsänen.

– Grön stad säger jag!

Arbetet längs med Sankt Eriksgatan är i full gång – men de döda träden på Sankt Eriksplan får vänta minst ett år till.

– Vår bedömning är att träden inte är farliga för allmänheten så de kommer få stå kvar till nästa års budget. Vid en omplantering på Sankt Eriksplan behöver trafiken stängas av, och det går ledningar under marken som försvårar utbyggnaden av växtbäddarna. Ett sådant arbete skulle behöva ske sommartid, säger Joakim Svensson.

Vad tror du boende i området tycker om de döda träden?

– Det är väl inte jättesnyggt, men så länge träden inte utgör någon fara så får vi åtgärda träden så fort vi får ekonomiska förutsättningar.