Det lilla rummet på Tranströmerbiblioteket är ovanligt tyst för att vara fullt av ungdomar. På bordet ligger travar av böcker och anteckningsblock och de samtalar lågmält med varandra.

I tre veckors tid har de haft som sommarjobb att ta fram stadsvandringar, inspirerade av författarna Hjalmar Söderberg, Elin Wägner och Katarina Taikon.

Alexander Smed och Eunice Ferrer. Researcharbetet har gått ut på allt från att läsa författarnas böcker till att gräva i Stadsarkivet.

Alexander Smed och Eunice Ferrer. Researcharbetet har gått ut på allt från att läsa författarnas böcker till att gräva i Stadsarkivet.

Fanny Cassel.

– Vi har gjort mycket research om våra författare och lärt oss väldigt mycket, det har varit intressant. Hade någon frågat mig om Elin Wägner innan jag kom hit så hade jag inte vetat vem hon var, men nu vet jag sjukt mycket om henne, säger Tyra Lindh, 17 år.

Finns kvar i appen

Under vecka 33 ska de hålla i stadsvandringar i samband med Kulturfestivalen. Först ut är Hjalmar Söderbergvandringen, där 25 gäster guidas genom fyra stopp i Stockholm.

– Vi försöker få till en bra balans mellan författarskapet och deras personliga liv. Vi försöker också anknyta manuset till platserna, befinner man sig vid ett hus, så ska det gå att anknyta till författarens liv eller deras böcker, säger Alexander Smed, 17 år.

För den som vill gå ungdomarnas vandring i efterhand, kan man ladda ner appen "Det litterära Stockholm". Där finns manus, karta och en tipspromenad där man kan samla poäng efter varje stopp.

Win-win situation

Arbetsdagarna på biblioteket har sett olika ut, de har fått göra research, planera manus och gå på egna stadsvandringar – där de fått värdefulla tips.

Tyra Lindh, 17, Eunice Ferrer, 16 och Alexander Smed, 17 har i tre veckors tid arbetat på Tranströmerbiblioteket.

Tyra Lindh, 17, Eunice Ferrer, 16 och Alexander Smed, 17 har i tre veckors tid arbetat på Tranströmerbiblioteket.

Fanny Cassel.

– Jag tror att guiden är väldigt viktig, det känns som att det är guidens uppgift att fånga intresset så att folk faktiskt lyssnar. En av de guider vi gick med hade många bilder, vilket gjorde att vi faktiskt kollade på honom istället för att sväva iväg, säger Tyra Lindh.

De har också blivit tipsade om att inte gå över alltför många övergångsställen och att hålla sig på otrafikerade platser där ljudvolymen är låg.

När Mitt i möter gänget, har de en vecka kvar till visning, men verkar hålla nerverna i schack.

– Det känns fint att alla är där för att de vill, och att vi får lära oss så mycket medan vi arbetar med det här. Så det är kul att bli mer allmänbildad samtidigt som vi kan göra någon annans liv roligt. Så det känns som en win-win, säger Eunice Ferrer, 16 år.