Egentligen skulle allt redan vara klart: nya bostäder, en ny skola, ombyggda gator.

Men på ytan har inget hänt.

Kommer det här att bli verklighet?

– Ja, ja, det tror jag absolut, det är prioriterat både av JM och Vasakronan, och staden vill också komma fram med den här planen för det är ett så attraktivt läge, säger Per Jerling, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

När skulle det ha stått klart?

– Det kommer inte jag ihåg på rak arm men en detaljplan skulle ha varit klart redan till slutet av förra året, 2023, enligt de första tidplanerna, säger Per Jerling.

Området det handlar om är Alviks strand, det kuperade området vid Mälarens strandlinje i östra Bromma, ett område som i dag mestadels består av kontorsbyggnader.

Planerna på att bygga om detta kontorsområde till bostadsområde har funnits länge.

Flera orsaker

Enligt Per Jerling på stadsbyggnadskontoret finns det flera orsaker till att ombyggnadsarbetena inte har kommit i gång.

– Det beror bland annat på att Vasakronan, den stora markägaren, bestämde sig för att göra ett omtag, att inte riva kontorsbebyggelse utan behålla mycket av de befintliga kontoren och då blev antalet bostäder mycket färre.

Stadens utbildningsförvaltning bedömde i det läget, våren 2023, att i och med färre bostäder fanns inte längre behov av en skola.

– Då plockade vi bort skolan ur projektet, säger Jerling.

Den stora "grejen" i dag är enligt Per Jerling att många av kontorsbyggnaderna kommer att behållas i stället för att riva dem som var tänkt.

– I princip behåller Vasakronan alla byggnader men vi för in bostäder på platsen för att få in ögon på platsen, det är det som har varit utmaningen med kontorsområdet, att det är ensidigt kontor och att det är otrygghet på kvällar och helger. Så nu är vår intention att komplettera med bostäder, säger Susanne Bäckström, chef för stads- och fastighetsutveckling på Vasakronan.

Susanne Bäckström, chef för stads- och fastighetsutveckling på Vasakronan.

Susanne Bäckström, chef för stads- och fastighetsutveckling på Vasakronan.

Vasakronan/Foto: Gustav Kaiser

Varför har Vasakronan beslutat att behålla flera av kontorsbyggnaderna i stället för att riva dem?

 – Vi vill både av klimatskäl och ekonomiska skäl behålla så mycket som möjligt av bebyggelsen och också tillföra att det finns både bostäder och kontor, säger Susanne Bäckström.

Bostadsutvecklaren JM, som äger en del av byggnaderna i Alviks strand, vill för sin del bygga cirka 500 bostäder och även förskolor och kontor i området, säger Jon Semb-Josefson, regionchef på JM.

– Vi behöver bygga om vägar för att skapa tillgänglighet i området, det är så kuperat och brant. För att göra det är det några av de hus som finns i dag som behöver tas bort och bygga nya bostadshus. Sedan är det några som går att spara och bygga om till något annat som förskolor, bostäder och kanske lite kontorslokaler, säger Semb-Josefson.

JM, som planerar att bygga 500 bostäder i området, har låtit ta fram den här visionsbilden.

JM, som planerar att bygga 500 bostäder i området, har låtit ta fram den här visionsbilden.

Lindberg Stenberg arkitekter

Ett förslag på hur Alviks strand kan byggas om kommer att gå ut på granskning, förmodligen tidigast nästa höst. En detaljplan skulle i så fall kunna antas i slutet av 2026, säger Per Jerling.

– Men det är väldigt osäkert för det är byggaktörerna själva som ska ta fram systemhandlingar så vi vet inte riktigt, staden har inte rådigheten över det, säger Jerling.

Jon Semb-Josefson, regionchef på JM.

Jon Semb-Josefson, regionchef på JM.

Sandra Birgersdotter Ek

Kommer det här projektet att bli verklighet?

– Ja, det tror jag, det är en tidsfråga, det tar ju tid sådana här processer, säger Jon Semb-Josefson.

När flyttar de första invånarna in i området?

– I den bästa av världar har vi en färdig detaljplan om två år, då skulle man kunna starta ombyggnationen. Eftersom det är ett så stort område är det en tioårsperiod som det kommer att vara utveckling i området, säger Susanne Bäckström.