Sannegårdshamnen

Ett dopp i älven har länge varit en dröm för många göteborgare. Sedan några år är det möjligt i Jubileumsbadets anläggning i Frihamnen. Men det räcker inte, menar Centerpartiet som önskar fler badmöjligheter längs kajen.

– Vi vill utnyttja vattnet i stan bättre och att göteborgarna ska få fler badplatser. Sannegårdshamnen är ett bra ställe att börja med där ett bad borde kunna stå klart redan nästa år, säger Emmyly Bönförs, (C).

LÄS ÄVEN: Ankrat för flytande bostäder i älven

Hon hänvisar till en utredning gjordes under 2019 på uppdrag av S, V och MP som visade att det är möjligt att anlägga ett bad på platsen. Men med en reservation:

"Badet kommer dock behöva hållas stängt för allmänheten vid och en viss tid efter regn. Regn påverkar vattenkvaliteten negativt, vilket innebär att möjligheten för öppethållande beror på vädret under badsäsongen."

Hur kan ni säkra vattenkvalitén?

– Vi tänker att man kan utforma ett signalsystem som varnar för när vattnet inte är lämpligt att bada i, säger Emmyly Bönfors.

När planerna var på bordet för fem år sedan lades det på is av ekonomiska skäl. Nu är det är dags att satsa, menar C.

– Förslaget innebär en badplats genom en enklare konstruktion med flytbryggor. Det kommer inte bli lika dyrt som Jubileumsbadet. Det kostar såklart att köpa in bryggor och själva driften. Men det handlar inte om hutlösa pengar utan borde gå att prioritera.

Skiss. Planen är från utredningen om ett bad i älven från 2019.

Skiss. Planen är från utredningen om ett bad i älven från 2019.

Göteborgs stad

"En god idé"

Joakim Larsson (MP), ordförande i stadsmiljönämnden som bland annat förvaltar stadens badplatser, lyfter att de i grunden är positiva till förslaget men att det är oklart med finansieringen i nuläget.

– Det finns många goda idéer och det här är en av dem. Just nu har vi inga pengar att avsätta för detta. Men det är bra att frågan kommer upp på bordet igen så vi kan ta ställning på nytt.