– Man måste bara kämpa. Jag har drömmen kvar. Det är bara att träna på. Jag siktar på att komma upp i 10 000 timmars träning. Hittills är jag uppe i 8 000, säger Cesar.

Vi har stämt träff vid Sollentunavallen. Cesar kommer farande i full fart på sina rullskidor. De är hans fortskaffningsmedel och träningsredskap i ett.

– Jag åker skidor hela tiden överallt, utom när jag ska handla mat eller så. Det är väldigt bra träning. Rörelserna är samma som med vanliga skidor på snö, man använder samma muskler.

Cesar Buena far fram nedanför Sollentunavallen.

Cesar Buena far fram nedanför Sollentunavallen.

Malin Lövkvist

"Kan han så kan jag"

Som liten höll han på med kampsport, men i tonåren flyttade han till en skola i Tyskland där han provade skidåkning för första gången.

Han återvände till Venezuela och pluggade på universitetet, men längtade tillbaka till snön och skidåkningen.

Vid vinter-OS i Turin 2006 jobbade han med skidskyttearrangemanget och såg en chilensk deltagare.

– Jag tänkte att kan han så kan jag, säger Cesar.

Ett par år senare flyttade han till Tjeckien och fick stöd av Venezuela för att sikta mot internationella tävlingar.

VM-debut 2009

Hård och målmedveten träning gav en plats i VM som avgjordes i Tjeckien i februari 2009. Men föret i den tjeckiska blötsnön var tungt, och Cesar kom sist, 55:a av 55 tävlande, i sin VM-debut.

Lika illa gick det i skiathlon. I sprint tyckte sig Cesar se sin chans att inte komma sist. Men sist blev han. Plats 132. Två minuter efter en kenyan på plats 131.

Chansen att vara med i OS redan 2010 var därmed borta, men det kommer fler OS tänkte han. Cesar avslutade säsongen med nio mindre tävlingar, men fortsatte prenumerarationen på jumboplatsen.

– Jag är inte blyg för att komma sist. Jag är född i Venezuela. Där finns ingen snö. Det är bara att kämpa vidare för att nå resultat, säger Cesar.

Och kämpade vidare gjorde han. Sin andra säsong debuterade Cesar i världscupen, men fortsatte att komma sist.

Flyttade till Mora

I det läget annonserade han efter råd på Facebook, fick napp från två killar på Mora folkhögskola och flyttade dit. Han fick rum på ett internat och träffade sin skidlärare. Allt såg ljust ut. Men det slutade med att han blev utfrusen och mobbad av sina klasskamrater.

Inte heller det fick Cesar att kasta in handduken. Han fortsatte att tävla, men utan att prestationerna förbättrades nämnvärt.

Det som hände på folkhögskolan i Mora har Cesar lagt bakom sig. Det är längesedan nu, tycker han.

Det som hände på folkhögskolan i Mora har Cesar lagt bakom sig. Det är längesedan nu, tycker han.

Malin Lövkvist

Då kom Cesar på att om han inte kunde åka snabbast så kunde han i alla fall åka längst. Världsrekordet för rullskidor var 200 mil. I maj 2012 gav sig Cesar av från Stockholm, skidade norrut för att slå rekordet. Mil efter mil. Vecka efter vecka.

I Östersund tappade han slutkörd uppmärksamheten, kolliderade med ett släp, och föll illa. Skadad och öm men utan benbrott reste han sig och stakade vidare. Efter 57 dygn och 225 mil nådde han slutmålet Oslo.

Rekordet stod sig inte länge. En fransman snodde det av Cesar efter bara ett par år.

– Men jag finns med i Guiness Rekordbok 2014! Och jag ska ta tillbaka rekordet en dag. Helt klart! säger han.

Sju år sedan senaste VM

Men först ska han kvala in till VM i Trondheim 2025, vilket är ett måste för att kunna nå drömmen om OS i Milano Cortina året därpå.

Det kommer inte att bli lätt. Cesar har deltagit i fem VM, men det senaste var i Lahtis 2017.

– Jag sökte asyl i Sverige och efter det kunde jag inte åka iväg, så jag har missat VM 2019, 2021 och 2023, förklarar han.

Stödet från Venezuela tog dessutom slut 2016, så nu måste Cesar bekosta sin satsning på egen hand.

– Jag söker sponsorer. Just nu har jag bara en, ett amerikanskt bolag som tillverkar mina rullskidor.

Cesar Baena har bara en sponsor. Han hoppas på att få fler för att kunan satsa mot OS 2026.

Cesar Baena har bara en sponsor. Han hoppas på att få fler för att kunan satsa mot OS 2026.

Malin Lövkvist

För att klara sig har Cesar jobbat i sportbutik, på apotek och på Tipp Tapp. Nu har han fått jobb som steward på ett flygbolag. Han ska bara läsa klart på SFI och gå flygbolagets utbildning.

– Det är mitt drömjobb! säger Cesar.

Cesar Baena älskar Sverige och stormtrivs i Sollentuna, berättar han. "Jag är så tacksam mot arbetsmarknadsenheten i Sollentuna kommun. De har hjälpt mig", säger han.

Cesar Baena älskar Sverige och stormtrivs i Sollentuna, berättar han. "Jag är så tacksam mot arbetsmarknadsenheten i Sollentuna kommun. De har hjälpt mig", säger han.

Malin Lövkvist

Vill inspirera andra

Samtidigt gäller det att prestera i skidspåret för att nå drömmen. Efter de senaste årens uteblivna tävlande gäller det att samla nya poäng i internationella tävlingar för att som första steg nå nästa års VM.

– Man måste göra vissa resultat. Exempelvis att vara max sex minuter efter segraren på ett 10-kilometerslopp. Det finns en chans för mig att klara det.

Cesar hoppas att hans kamp för att nå sina mål ska kunna inspirera andra.

– Speciellt andra invandrare. Sport är en väg till ett bättre liv. Men det behöver inte vara sport. Du kanske har en talang som sover nu, det gäller att väcka den, säger han.