Göteborg

Filmfestivalen har tillsammans med bland annat Sundance Film Festival utsetts till en av världens häftigaste filmfestivaler av internationella filmtidningen MovieMaker Magazine.

Camilla Jämtings film Projekt Pappa är en självbiografisk dokumentärfilm som med humor och värme utforskar den komplexa relationen mellan far och dotter som politiskt sett är varandras motsatser. Filmen är utvald i kategorin Do we still need Feminism och tävlar i best shorts.

– Det känns helt rätt att filmen har premiär i USA, speciellt nu inför presidentvalet 2024 och att allt tycks bli ännu mer polariserat, säger Camilla Jämting.

Pappa pick-up artist 

Filmen kretsar kring Camilla en konstnär och feminist vars far är allt annat än konventionell. Han är en pick-up artist som specialiserar sig på att lära andra män hur de kan lyckas med Tinder, och han ägnar sig även åt spirituell utveckling, fantasifulla affirmationer och iskalla toplesspromenader inspirerade av Wim Hof.

Trots de enorma skillnaderna mellan dem har Camilla och hennes far en stark gemenskap. 

– Filmen utforskar komplexa samspel mellan kärlek, humor, frustration och besvikelse som präglar deras relation. Jag försöker förstå hur vi har blivit varandras motsatser och vad som krävs för att en relation, särskilt i en tid av cancel culture, ska överleva. Tematiken kanske framstår som lite mörk, men det är en väldigt rolig film. Jag använder mig av humor för att närma mig svåra ämnen, säger Camilla Jämting.

Siktet instället

Camilla Jämting är uppvuxen på Hisingen i Göteborg, nu hon läser sista året rörlig bild på Norges Arktiska högskola i Lofoten. Trots att hennes debutfilm har världspremiär på Anchorage International Film Festival i Alaska tar ambitionerna inte slut där:

– Jag hoppas att filmen ska bli utvald till Göteborgs filmfestival, att få visa den på hemmaplan, det hade känts jävligt gött! säger Camilla Jämting.