De politiska turerna i Salem har varit många det senaste året. Efter att L och C lämnade Alliansstyret och gick ihop med S och Rönningepartiet fick de sätta ihop en budget för 2024 på rekordtid. I år har det politiska styret hunnit sitta ned under lugnare former och presenterade i förra veckan ett förslag för 2025.

Det innebär bland annat mer pengar till skolan och bättre vägar, vilket Mitt i rapporterade om förra veckan.

Men det sker på bekostnad av ett nollresultat för 2025, vilket väcker frågetecken från det största oppositionspartiet Moderaterna.

– Det är inte respektfullt mot invånarna att först leverera ett minusresultat 2024 och sedan leverera ett nollresultat 2025. Att då lägga 1,7 miljoner extra för att "fokusera" mer på klimatarbetet när vi redan har ett klimatarbete som funkar är fel prioritering. Vi har höga kostnader och lever i en osäker tid. Det är oansvarigt, säger oppositionsrådet Rickard Livén (M).

I stället borde man ha lagt mer pengar på det fortsatta arbetet med psykisk ohälsa, menar han. Något som Mittenstyret lägger 500 000 kronor på redan.

– Hade man i stället lagt 1,7 miljoner på arbetet med psykisk ohälsa och levererat ett nollresultat hade jag varit mindre upprörd. Det man gör nu är bara symbolpolitik.

Samtidigt är han sparsam med detaljer kring det egna budgetförslaget som kommer läggas fram i kommunfullmäktige den 13 juni.

– Det jag kan säga är att vi inte kommer lägga 1,7 miljoner kronor med fokus på klimatarbete – det är väl fungerade redan.

Mittenstyrets (S, L, C och Rönningepartiet) budget förväntas klubbas igenom med stöd av Vänsterpartiet enligt den överenskommelse partierna emellan.