Polisen biträder räddningstjänsten vid en lägenhetsbrand i Hästhagen. En person har skadats lindrigt i branden och förts till sjukhus.

– Det verkar som att branden kan ha startat i en lägenhet, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson hos Stockholmspolisen.

Eva Tonström

Larmet kom klockan 06.39. Polisen arbetade då med att säkerställa att alla boende lämnat byggnaden.

– Initialt började branden i en lägenhet högst upp i huset. Nu har vi spridning till vinden i fastigheten, säger Jarmo Carlsten, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

"Jag känner verkligen med dom som bor i huset, stressen och oron. Var ska de bo nu? Om de inte kan flytta tillbaka på ett tag" säger Therese som bor i ett annat hus i området.

"Jag känner verkligen med dom som bor i huset, stressen och oron. Var ska de bo nu? Om de inte kan flytta tillbaka på ett tag" säger Therese som bor i ett annat hus i området.

Eva Tonström

Vid 10-tiden på förmiddagen brann det fortfarande på vinden och flera brandmän var uppe på taket och jobbade med att släcka elden. De rev bland annat bort takpannor för att komma åt bättre.

– Vi har kontroll över branden nu men det pågår fortfarande släckningsarbete och arbete med att försöka begränsa spridning, säger Åsa Sköld på räddningstjänstens ledningscentral.

Eva Tonström

Helene Boström, som bor i huset, står utanför huset tillsammans med sin inneboende, Alexander Gustavsson.

– Man känner sig tom, i chock. Vi vet inget om vad som händer med våra lägenheter. Det är ju inte helt släckt ännu. Alla kom ut i alla fall och man får vara glad att ingen mer blev skadad, eller dog, säger hon.

Polisen är fortfarande kvar på platsen och förbereder för att göra en tekniska utredning.

Personen som fördes till sjukhus kommer att överleva, enligt Helena Boström Thomas hos Stockholmspolisen, och ingen mer har behövt uppsöka sjukhus.

Brottsrubriceringen har nu ändrats från allmänfarlig vårdslöshet till misstänkt mordbrand.

– Det är för att vi inte kan utesluta att branden kan vara anlagd, säger hon.

Släckningsarbete på Hästhagsvägen.

Släckningsarbete på Hästhagsvägen.

Eva Tonström

Förbipasserande såg att det brann

Det är ett trevåningshus på Hästhagsvägen som började brinna tidigt i morse. Enligt hyresgästen Helene Boström upptäcktes branden av två förbipasserande hantverkare.

– De rusade in i huset och bankade på alla dörrar för att väcka oss. Det gjorde att alla hann ta sig ut direkt. Vi har mycket att tacka dem för, berättar hon.

Själv satt hon och åt frukost när det bankade på dörren.

– Man blev ju rädd och undrade vad det var. Men sen kom räddningstjänsten strax därpå, de började släcka och styrde upp allting väldigt snabbt, säger hon.

När Mitt i Värmdö är där står hon nere på gatan och är bekymrad över sina två katter som är kvar i lägenheten.

– De gömmer sig nog så de kanske inte är så lätta att hitta för brandmännen.

Släckningsarbete på Hästhagsvägen.

Släckningsarbete på Hästhagsvägen.

Eva Tonström

Elva lägenheter evakuerade

Huset ägs av kommunens bostadsbolag Värmdö bostäder. De har haft personal på plats hela morgonen.

– Vi försöker stötta och har en dialog med både boende och räddningspersonal just nu, och kontakt med försäkringsbolag, säger Kenneth Claesson, VD för Värmdö bostäder AB.

Samtliga hyresgäster i de elva lägenheterna har evakuerats och det är ännu oklart om och när de kan flytta tillbaka, enligt Kenneth Claesson.

– Det beror på hur det ser ut i huset när släckningsarbetet är klart, det vet vi inte än, säger han.

Uppdatering klockan 14.45:

Branden är nu släckt och brandkåren håller på att täcka över taket på huset eftersom det blivit hål efter släckningsarbetet.

– Vi håller på att avsluta insatsen och inom kort börjar vi rulla därifrån, säger Marie Nordahl på räddningstjänstens ledningscentral.