Det har gått fyra år sedan då 12-åriga Adriana sköts till döds i Hallunda. I dag på dödsdagen, 2 augusti, går det traditionsenliga blomtåget genom Botkyrkas norra delar för att hedra henne. Tidigare år har blomtåget lockat hundratals personer.

Det här året var inget undantag.

– Det här är jätteviktigt. Att visa att det finns folk som är emot våld och skjutningar när det fortfarande sker skjutningar. Det här tåget ska finnas kvar så länge jag lever, säger Gilbert Hällström, ordförande för Nattvandrarna Botkyrka, och en av arrangörerna till blomtåget.

För alla som fallit offer

I Norsborgs centrum hölls tal av bland andra Adrianas mamma Susanne Yakes, som tackade alla som deltog.

– För mig är det otroligt betydelsefullt att denna manifestation har fått leva vidare under några år, eftersom den fungerar som ett hedrande minne för alla som har fallit offer i skjutvåldets grymma skugga. Att se den fortsätta att existera ger mig tröst i vetskapen om att min dotters minne och alla andra offer inte har glömts bort, säger hon.

Emirhan Ayhans mamma Tülün Tas fick säga några ord om sin son, som föll offer för skjutvåldet 2022, till alla som närvarade.

Blomtåget gick som vanligt från Norsborgs centrum till Freinetskolan Kastanjen där Adriana var elev.

Den här gången var det inte enbart ett blomtåg dedikerat till Adriana, utan till alla som fallit offer för det dödliga våldet.

– Även om det som hände Adriana är grunden till blomtåget så är det viktigt att fler känner att det här också är deras dag, med tanke på den våldspiral som drabbat samhället, där fler anhöriga har förlorat sina nära och kära, säger Gina Lahdo, trygghetssamordnare på Botkyrka kommun till Mitt i.

Vid skolan hölls en tyst minut.

Gilbert Hällström från Nattvandrarna Botkyrka och Gina Lahdo från Botkyrka kommun står tillsammans som arrangörer för blomtåget.

Gilbert Hällström från Nattvandrarna Botkyrka och Gina Lahdo från Botkyrka kommun står tillsammans som arrangörer för blomtåget.

Albin Tingstedt

Flera hundra slöt upp i Adrianas minnesmarsch

För tredje året i rad samlades Botkyrkaborna för att hedra minnet av 12-åriga Adriana – och förhoppningen är att marschen fortsätter under långt tid framöver.

– Vi får aldrig ge oss, säger Adrianastipendiaten Julian Khalaf.

Ett par hundra personer samlades i Norsborgs centrum på årsdagen för mordet på 12-åriga Adriana för att hedra henne och manifestera mot det dödliga våldet.

Det hölls tal av bland annat Adrianastipendiaten Julian Khalaf och författaren Nora Khalil innan det var dags för gemensam avfärd genom norra Botkyrka till Freinetskolan Kastanjen. Samtidigt delade representanter från Nattvandrarna och kommunen ut vita rosor, likt tidigare år.

– Det är otrolig sorg att det här behövs. Men det är viktigt att visa makthavare att vi står upp mot våldet och att det inte är okej. Vi får aldrig ge oss förrän vi har ett slut, säger Julian Khalaf.

Tredje sommaren

Manifestationen har ordnats varje sommar sedan mordet, på initiativ av Nattvandrarna Botkyrka tillsammans med Botkyrka kommun.

– Det är viktigt att det här inte dör ut. Så länge jag lever vill jag att det ska fortgå för att synliggöra allt som händer, skjutningarna och grejer, säger Gilbert Hällström, ordförande för Nattvandrarna Botkyrka.

Han får medhåll av medarrangören Gina Lahdo, trygghetssamordnare på kommunen. Hon tycker samtidigt att det känns mer hoppfullt i år.

– Den vita rosen symboliserar inte bara sorg, utan också hopp. Genom att lyfta detta hoppas jag att vi kan visa att de goda krafterna är starkare än de negativa, säger hon.

"Det är otrolig sorg att det här behövs. Men det är viktigt", säger Adrianastipendiaten Julian Khalaf.

"Det är otrolig sorg att det här behövs. Men det är viktigt", säger Adrianastipendiaten Julian Khalaf.

Albin Tingstedt

Den vita rosen symboliserar inte bara sorg, utan också hopp

Adrianamarschen hölls för tredje året i rad.

Adrianamarschen hölls för tredje året i rad.

Albin Tingstedt

Flera hundra slöt upp i Adrianas minnesmarsch

För tredje året i rad samlades Botkyrkaborna för att hedra minnet av 12-åriga Adriana ✔ "De goda krafterna är starkare än de negativa" ✔ "Vi får aldrig ge oss"

Blomtåg hyllar Adriana på årsdagen

Ett år har gått sedan tolvåriga Adriana sköts till döds i Hallunda. Nu hyllas hennes minne med en marsch i kväll. "Jag kände att jag ville göra något", säger Gilbert Hällström, initiativtagare.

Ett år har gått sedan natten då tolvåriga Adriana var ute på en sommarnattspromenad och träffades, och sedan dog, av en förlupen kula.

Redan då kände de lokala Nattvandrarnas ordförande Gilbert Hällström att något behövde göras.

– Det var droppen för mig. Det gör så ont när tredje part drabbas, säger han.

Tillsammans med kommunen har han varit med och dragit i gång en marsch som är både en manifestation mot dödligt våld och en hyllning till Adrianas minne.

– Vi har fått 100 vita rosor av en blomsterkedja. Men vi kan vara fler än så och det är bara att komma till Norsborgs centrum och leta efter gula jackor, säger Gilbert Hällström.

Deltagarna kommer tillsammans att bära med sig blommorna och lämna dem vid skolan där Adriana skulle ha inlett höstterminen några veckor efter skjutningen.

– Vi lämnar blommorna där och sedan kommer de att hämtas och föras till hennes begravningsplats, säger Gilbert Hällström.

Mer nattvandring väntar

Han har varit engagerad nattvandrare i drygt 15 år, men har på grund av pandemin inte kunnat vara ute i samma utsträckning som tidigare. Men i höst hoppas han kunna vara ute mer för ett tryggare Botkyrka.

Året som gått upplever han som omtumlande och han tycker att det är viktigt att inte glömma vad som skett.

– Det är svårt att hitta rätt ord och låter kanske konstigt. Men det känns skönt att kunna göra en sådan här hyllning för Adriana och alla som har drabbats, säger han.

Kommunen har enligt Gilbert Hällström varit i kontakt med Adrianas familj inför kvällens marsch.

Mitt i har sökt Botkyrka kommun, men inte fått något svar.

– Blomtåget är för Adriana. Med blomtåget vill vi också visa att vi i Botkyrka står tillsammans mot våldet, säger Gina Lahdo, samordnare, till kommunens hemsida.

Det gör så ont när tredje part drabbas.

Hyllningsmarschen

När: Samling från 17.30. Marschen avgår strax efter klockan 18.00.

Start: Från Norsborgs centrum.

Mål: Freinetskolan Kastanjen i Slagsta.

Arrangörer: Botkyrka kommun och Nattvandrarna.