Ett år har gått sedan Björkbacken, Tyresös enda kommunala äldreboende, stängde efter många års politisk debatt. Arbetsmiljöverket hade dömt ut lokalerna och en oenig styrelse för Tyresö bostäder beslutade att inte renovera.

När beslutet att i stället bygga ett nytt boende i Tyresö strand för att ersätta Björkbacken trodde nog många att sista ordet var sagt. Men när det nya styret, Socialdemokraterna och Moderaterna, presenterade sin politiska plattform var en av punkterna att kommun ska bygga och driva ett äldreboende vid Björkbacken.

Under det första sammanträdet i den nya samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden togs ett första steg i och med beslutet att upprätta förslag till ny detaljplan. Detta trots att Liberalerna yrkade på återremiss eftersom de ansåg att beslutet var för ofullständigt.

– Det är glädjande att vi nu går vidare med att bygga ett nytt Björkbacken, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Jeanette Hellmark (M), politisk sekreterare, skriver i ett mejl till Mitt i att det, trots beslutet om ett omsorgsboende i Tyresö strand, finns behov av lokaler för vård- och omsorgsverksamhet.

Turerna kring ett omsorgsboende vid Björkbacken är inte över. Nu ska en utredning utvisa var det nya boendet ska stå.

Turerna kring ett omsorgsboende vid Björkbacken är inte över. Nu ska en utredning utvisa var det nya boendet ska stå.

Olof Thorell

Inga svar

Enligt befolkningsprognosen förväntas antalet personer över 65 år öka rejält de kommande åren, från 8 353 personer i början av 2023 till 11 368 personer 2036. Som en effekt av att Björkbacken stängde har köerna blivit längre och vissa har fått vänta mer än tre månader på en plats.

Inom föreslaget planområde finns tre fastigheter där det i dag bedrivs flyktingboende, lokaler för hemtjänsten och ett tillagningskök. Under utredningen ska vårdboendets exakta placering beslutas.

I en skrivelse nämns att de befintliga lokalernas förutsättningar och möjligheten till återbruk ska utredas. Men på frågan om vad som händer med de befintliga lokalerna, och om ett helt nytt hus ska uppföras, får Mitt i inget tydligt svar.

Är det en principfråga att det blir just vid Björkbacken?

”Tomten bedöms lämplig för ett äldreboende”, skriver Jeanette Hellmark.

Först 2026 kan spaden sättas i marken.