Birkaskolan har länge huserat i tillfälliga baracker intill Tappströmsskolan, i väntan på det hus som nu byggs för skolan nere i Ekebyhov.

Det tillfälliga bygglovet för de barackerna går ut under hösten, men den nya skolan beräknas vara klar först om ett år.

Under våren var det fortfarande oklart hur det tidsglappet skulle lösas, men nu står det klart: Tack vare ett nytt bygglov får Birkaskolan vara kvar i sina lokaler fram till den nya skolan är klar.

Det tillfälliga bygglovet för Birkaskolans baracker gick ut under 2024.

Det tillfälliga bygglovet för Birkaskolans baracker gick ut under 2024.

Stefan Källstigen

Trots att bygglovet kommunen sökte och fick för de befintliga lokalerna var permanent kommer de tas bort så snart Birkaskolan flyttat ut.

"Vi planerar att avetablera paviljongerna omgående efter att verksamheten lämnat lokalerna och flyttat till nya Birkaskolan på Ekebyhovsskolområde", skriver kommunens fastighetschef Cecilia Moar i ett mejl till Mitt i Mälarö.

"Tidsplanen håller"

På Birkaskolan ser man fram emot att få flytta in i den nya skolan.

– Det har varit många processer kring detta under säkert tio års tid, så det känns jättefint på alla sätt. Tidsplanen ser ut att hålla och det innebär att vi kan flytta in till nästa läsår, säger skolans rektor Johan Broman.

Så här ska den nya skolan se ut.

Så här ska den nya skolan se ut.

Nystad

Den nya skolhuset byggs och ägs av fastighetsbolaget Nystad och hyrs av Ekerö kommun, som i sin tur hyr ut det till Birkaskolan.

– Vi har kunnat påverka mycket redan i planeringsstadiet och nu är vi med löpande under byggtiden för att påverka allt från var eluttagen ska sitta till hur dörrar ska utformas, säger Johan Broman.

Den nya skolan innebär att Birkaskolan kan gå från runt 450 till dryga 600 elever och samla ihop verksamheten.

– Vi finns i dag i tre byggnader och nu får vi alla under samma tak, bara det är fantastiskt, säger Johan Broman.