Under söndagsmorgonen fick polisen in en anmälan om att en bil kört rakt in i Elfviks busshållplats, sluthållplatsen för buss 204. När polisen kom fram till platsen var bilen tom, men de fick strax därefter tag på föraren.

Enligt polisens uppgifter ska föraren ha väjt undan för ett djur som uppenbarade sig ur morgondimman, och därefter åkt rakt in i busshållplatsen. SL är informerad och polisen har upprättat en anmälan.

Tillfällig hållplats

Väderskyddet har nu rivits och en tillfällig busshållplats har satts upp.

– Vi har städat upp och sanerat platsen från oljerester. Hållplatsen är i drift, men tyvärr finns inget väderskydd. Förhoppningsvis kommer det inte dröja alltför länge tills det nya är på plats, säger Patrik Berglin, trafikstrateg på Lidingö stad.

Busschaufför oroad

Busschauffören Frank Romant kör i princip dagligen på Elfviksvägen. Han är inte förvånad över att något sådant kunde hända.

Frank Romant har kört buss på Elfviksvägen i 17 år.

Frank Romant har kört buss på Elfviksvägen i 17 år.

Frank Romant

– På den sträckan mellan Södergarn och Elfvik så går det undan ordentligt, särskilt på kvällarna. Då blir vägen en lekstuga där både bilar och MC-förare kör för fort. Dessutom har jag tyckt att hållplatserna vid Lovik ligger jäkligt illa placerade. Sikten blir nästan obefintlig för bilar som ska passera bussen som står där. Jag bara går och väntar på att någon ska krocka.

Tidigare olyckor

Det är inte första gången någon tappat kontrollen på den vägen. 2017 avled en mc-förare på Elfviksvägen efter att ha krockat med en mopedbil.

Patrik Berglin på Lidingö stad menar att trafikläget vid Elfviksvägen ses över regelbundet.

– Förra året smalnade vi av vägen vid Elfviks Uddväg och i år har vi byggt ett fartgupp. Just vid raksträckan på Elfviksvägen genomför vi trafikmätningar regelbundet, säger han.

Så här såg det ut morgonen efter att en personbil kört in i Elfviks busshållplats.

Så här såg det ut morgonen efter att en personbil kört in i Elfviks busshållplats.

Frank Romant

Har ni några planer på fler åtgärder?

– I dagsläget finns inga sådana planer, men det får hela tiden omprövas. Vi utgår från Lidingös stads hastighetsplan och trafiklagstiftningen. Vi tittar också på de synpunkter som kommer in efter bästa förmåga. I slutändan ligger det yttersta ansvaret hos trafikanterna, det kan man inte komma ifrån.

Kör under hastighetsgränsen

Tidigare låg hastighetsgränsen vid Elfviksvägen på 50 km/h. Idag ligger den på 60 km/h. Men det följer inte Frank Romant.

– Med bussen kör jag lägre fart än så. Det är för obehagligt.