I torsdags 27 juni skrev Pelle Larsson, 23, från Nacka historia genom att bli den femte svenske spelaren genom tiderna att bli invald i den amerikanska proffsligan i basket, NBA. Han kommer att spela i Miami heat.

Pelle Larsson har bott och spelat basket i USA sedan 2020, med collegelagen Utah Utes och Arizona wildcats.

Pelle Larsson på en landslagsmatch i basket 2022.

Pelle Larsson på en landslagsmatch i basket 2022.

Svensk Basket/Andres Alfvin

Han bor i USA och har just nu ett tajt schema.

– Det känns fantastiskt, något jag drömt om länge och jobbat hårt för att komma ett steg närmare hela livet. Det känns inte som att jag kunnat hamna på ett bättre ställe än Miami Heat. Det är en grym organisation, passar min spelstil och värderingar och så får jag bo i Miami, säger han till Mitt i Nacka.

Pelle Larsson är uppväxt i Nacka och spelade sina första basketår i Skuru IK.

– Det var en trygg och bra miljö att växa upp, att spela basket i Skuru. Hans äldre bror spelade redan där och han kommer från en basketfamilj, säger Pelles pappa Christian Larsson, som själv är före detta landslagsspelare i basket.

22 000 i publiken på varje match

Det är ett nålsöga att bli invald i NBA, berättar Christian Larsson, och särskilt stor prestation är det om man kommer från Europa.

– Bara fyra svenskar innan Pelle har fått en plats där, säger han och förklarar att 60 nya spelare väljs in till ligans 30 lag varje år.

– Han kommer att spela med och mot de bästa spelarna i hela världen och ha en publik på 22 000 personer varje match, så det blir jättestor skillnad för honom mot där han spelat tidigare. Basket är den näst största sporten i USA, efter amerikansk fotboll.

Förutom att få spela med världens bästa basketspelare kommer han få ett rejält lönelyft.

– Minimilönen i den här ligan är 1,2 miljoner dollar per år. Och jag tror att Pelle kommer hamna högre än så, utan att gå in på några detaljer i hans avtal, säger Christian Larsson.

Steve Dippel, kommersiell chef på Svenska basketförbundet kallar det för en historisk dag för svensk basket, när både Pelle Larsson och Bobi Klintman draftats i NBA.

– Aldrig tidigare har två svenska spelare värvats till NBA samma år. Vi är otroligt stolta och glada att de tagit sig till basketens absoluta toppnivå. Detta betyder oerhört mycket för basketsportens fortsatta tillväxt, säger han.