Göteborg

Kultförklarade bandet Cortex skulle ha återförenats 3 oktober 2015 på Gothenburg Film Studios i Göteborg – med hela tre originalmedlemmar på scen. Men allt slutade i kaos. Sångaren Freddie Wadling hoppade av ett par veckor före och spelningen ställdes in, trots nära 2 000 sålda biljetter. 

Övriga medlemmar i bandet valde ändå att framträda samma kväll – under namnet The Mannequins of Death.

Äntligen i hamn

Året därpå gick bandet in i studion och spelade in fem helt nyskrivna låtar. Uno Wall avled tyvärr en kort tid efter inspelningarna, men till hans minne släpps nu materialet på gitarristen och sångaren Henrik Venants etikett Heartwork.

– Det känns som att flera cirklar äntligen sluts i och med att skivan ges ut på mitt skivbolag Heartwork, där Cortex släppte sin första skiva för exakt fyrtio år sedan. Saker och ting blir sällan som man har tänkt sig, men nu är vi äntligen i hamn, säger Henrik Venant. 

"Han hade varit stolt"

The Mannequins of Deaths självbetitlade debutalbum släpps 17 november, och innehåller utöver den fem nya låtarna även en liveupptagning av Liket Levers klassiker Levande begravd, från bandets spelning på Truckstop Alaska. 

– Det är skönt att de här inspelningarna äntligen ges ut. Det har varit en lång väg, som började i samband med återutgivningen av Cortex debutalbum Spinal Injuries 2015, när jag, Uno och Freddie fick kontakt igen. Jag är bara ledsen att Uno inte hann uppleva det här, men jag vet att han hade varit stolt, säger Cortex-gitarristen Gerth Svensson.