Ingrid Lindegrén är bosatt på Grönviksvägen i Bromma.

Hon och hennes familj blev vittne till avloppsutsläppet i Mälaren 2021 och den efterföljande saneringen som avslutades nu under sommaren 2024.

Har du och din familj märkt av det här?

– Ja, i högsta grad, säger Ingrid Lindegrén. Första sommaren gick det knappt att vare ute, det luktade hemskt. Det kom flytande, både det ena och det andra. Det kom trosskydd, kondomer och engångsprillor och allt möjligt flytande förbi i vattnet, då började man att reagera, plus att alla fåglar låg där borta och kalasade, säger Ingrid Lindegrén.

Det Ingrid Lindegrén såg visade sig bli starten på Stockholm vatten och avfalls, Svoa, mest avancerade saneringsprojekt, enligt Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Svoa.

Familjen Lindegrén har utsikt över det länsade området och har kunnat följa arbetet.

– Det regnade jättemycket i maj (2021) och i samband med det blev det en läcka så att det rann ut en massa avloppsvatten i Mälaren, säger Ingrid Lindegrén.

Trasigt avloppsrör

Beskedet som familjen och andra som bor i den här delen av Bromma fick var att ett avloppsrör hade gått sönder.

– Sedan har man försökt att rena området under länsen för där låg det en massa toalettavfall, säger Ingrid Lindegrén.

Dykare har skött arbetet.

– Dykare har arbetat mer eller mindre kontinuerligt i tre års tid. De kom sju på morgonen och höll på hela dagen. De slamsög, de hade som en dammsugare. Det var inte klokt.

Fred Erlandsson, limnolog på Stockholm vatten och avfall, bekräftar att orsaken till utsläppet var ett avloppsrör som gick sönder i samband med ett skyfall 2021.

– Jag skulle nog säga att det är större än vanliga utsläpp men det är heller inte extremt, säger Fred Erlandsson. 

Röret lagades och sedan 2021 har det enligt Svoa inte skett några nya utsläpp av avlopp på platsen.

När saneringen påbörjades upptäcktes höga halter av tungmetaller på sjöbotten, från historiska utsläpp som enligt Svoa inte uppkommit från Stockholm vatten och avfalls verksamhet.

Fred Erlandsson är limnolog på Stockholm vatten och avfall.

Fred Erlandsson är limnolog på Stockholm vatten och avfall.

Stockholm vatten och avfall

– Så då var man tvungen att hitta på en ny saneringslösning, säger Fred Erlandsson.

En vattendom har talat om vad Svoa har behövt göra och när arbetet ska vara klart.

Saneringen har skett från en pråm på vattnet. Sediment från sjöbotten har sugits upp och pumpats till bassänger Svoa har byggt nästan två kilometer från platsen, där tungmetallerna tagits om hand.

Läns lades ut

Under saneringsarbetet har en läns lagts ut i vattnet, försedd med en gardin som gått hela vägen ned till botten, för att hindra att föroreningar spreds under saneringen.

Totalt har 3 000 ton sediment tagits bort till en kostnad av drygt 40 miljoner kronor.

Svoas kommentar till det som hände 2021?

– I all otur så var det tur att vi blev varse att det fanns ett rör som läckte så vi kunde åtgärda det innan det blev ännu värre, säger Fred Erlandsson.

I början av juli var saneringen färdig.

– Nu har de tagit vattenprover vid vår brygga och vattnet är tjänligt, sa Ingrid Lindegrén den 30 juli. Nu ska vattnet vara badbart. 

Vad tycker du om det här?

– Det är så mycket i Sverige som är eftersatt i underhåll, man har läst om tågrälsen och det här var väl samma sak, det var inte underhållet ordentligt, det är klart att det är dåligt, säger Ingrid Lindegrén.