Det började som en pandemi-insats 2020. Smittspridningen gjorde det omöjligt att ha konserter inomhus och den ideella föreningen Folk i Skärholmen fick ställa in konsert efter konsert. Deppigt, men kreativa själar fann på råd.

– Vi fick inspiration från Italien, där artister höll konserter från sina balkonger. Det gav oss idén att ha konserter på gårdar och torg här i Skärholmen. Första året var det i liten skala, vid äldreboenden och dagliga verksamheter, berättar Izabella Borzecka, verksamhetschef vid Folk i Skärholmen.

Hon och hennes kolleger döpte festivalen till Folk på gården. Sedan har den bara växt, med utomhuskonserter för alla åldrar i både Skärholmen, Bredäng, Vårberg och Sätra. I år hålls den för fjärde gången. Starten gick i juni, med artister som Luks Bindala, Caro Luna och poeten Daniel Boyacioglu.

Artisten Luks uppträdde på festivalen Folk i gården i jun.

Artisten Luks uppträdde på festivalen Folk i gården i jun.

Folk i Skärholmen

Bredden ska speglas

Efter ett sommaruppehåll har man nu dragit igång igen, med ett fylligt augustiprogram. Starten går den 14 augusti. Fram till den 29 augusti bjuds det allt från finsk tango och rock'n-roll till hiphop, blues och cumbia/chica-punk.

– Vi vill att både artister och publik ska spegla bredden i vår stadsdel. Och vi har ofta lyft lokala artister, som kan få utvecklas på våra scener, säger Izabella Borzecka.

Först ut är Anna Maria Espinosa & Månskensorkestern som bjuder på finsk tango på Bredängstorget den 14 augusti klockan 19.

Andra godbitar är hiphopparna Charly Anthony & ALX som uppträder på Sätra torg den 22 augusti och Ethio Puwagme 13 som avslutar festivalen med etiopisk musik på Skärholmsterrassen den 29 augusti.

Elever på scenen

Även Kulturskolans unga elever uppträder under festivalen, vid ett par tillfällen.

– De visar vad Kulturskolan erbjuder i stadsdelen. Vi vill visa på de aktiviteter som finns här för barn och unga och som kan bredda deras intressen, säger Izabella Borzecka.

Det är gratis att gå på festivalen, som genomförs med stöd av Skärholmens stadsdelsförvaltning och ABF Stockholm.