Vill du veta vad du har för äppelsort på träden i trädgården? Då ges chansen under äpplets dag i Ekebyhovs slottspark den 21 september.

– Det brukar vara duktiga pomologer på plats som kan identifiera nästan vad som helst, säger Marianne Wiman som är biolog och medlem i Mälaröarnas naturskyddsförening som anordnar dagen.

– Många som köper gamla hus och trädgårdar kanske inte har en aning om vilken sorts äpplen som växer på träden. Då kan det här ge svar.

Marianne Wiman har varit med i Ekebyhovsparkens arbetsgrupp sedan 80-talet.

Marianne Wiman har varit med i Ekebyhovsparkens arbetsgrupp sedan 80-talet.

Stefan Källstigen

Bra att tänka på är att ta med sig äpplena i något annat än plast, eftersom det i en plastpåse blir fuktigt och äpplena kan börja lukta eller se ut på ett sätt som inte är typiskt för sorten.

Fem välväxta äpplen

Dessutom behöver pomologerna runt fem välväxta äpplen för att kunna artbestämma dem, gärna från olika platser i trädet eftersom de då kan ha fått olika mycket sol.

Men på ett och samma äppelträd kan det också finnas olika sorters frukt.

– En del träd har många olika sorters inympade. Jag vet en som hade ett 20-tal sorter på samma träd. Då gäller att ha en liten lapp så man kommer ihåg vad som är vad, säger Marianne Wiman.

Plocka försiktigt

Under äpplets dag kommer det också finnas en utställning med ett hundratal olika äppelsorter och visning av äppelgenbanken i slottsparken.

– Där är det enorma mängder frukt på en del träd. Vi har haft ett gäng pomologer här som har sågat ner grenar som brutits av tyngden.

Vill man plocka äpplen i parken går det bra.

– I första hand ska man ta fallfrukten, men man kan plocka från träden också om man tar det försiktigt så det inte skadas.