2016 stängdes förskolan Brunklövern i Backlura på grund av minskat platsbehov, och sedan dess har det återkommande varit problem med ungdomshäng, skadegörelse, misstänkt narkotikabruk och inbrott på tomten.

Nu har samma tendenser börjat synas vid stängda förskolan Astrakanen i norra Hässelby gård, som ligger i ett lummigt parkområde omringad av Astrakangatans norra delar.

Stort rabalder

Det var stort rabalder inför förskolans stängning 2021, och nu vittnar boende runtom om att otryggheten ökat runtom.

– Det är ungdomshäng här till och från numera, det är inte speciellt trevligt. Något hade behövt göras med tomten rätt snart om det inte ska bli värre, säger pappan Alex Lind.

Det var starka känslor hos föräldrar och politiker när den blågröna majoriteten i stadsdelsnämnden sommaren 2020 beslutade stänga förskolan.

Förra förskolan Astrakanen i Hässelby gård står öde.

Förra förskolan Astrakanen i Hässelby gård står öde.

Filip Magnusson

Förvaltningen hade gått raskt fram och beslutat om stängningen, och kommunicerat den till personal och föräldrar utan att låta stadsdelspolitikerna delta i beslutet.

– Det har blivit otryggt kvällstid. Det hade förmodligen kunnat åtgärdas om man möjliggjorde för utegym eller hundrastgård i stället eller något liknande. Då skulle ju närvaron av vuxna ökat. Nu står tomten och förfaller, byggnaderna gapar tomma och det är inte speciellt bra för området, säger Alex Lind.

"Utegym vore jättebra"

En lekplats ligger intill i parkområdet.

En kulle går upp till radhusområdena ovanför, där vi pratar med flera boende.

En annan ung man som också bor i området är ute och tränar golfsvingen intill den gamla förskoletomten.

Filip Magnusson

Filip Magnusson

– Jag tycker utegym vore en jättebra idé. Något borde hända för att öka trivseln här.

2020 ansågs det dels vara stora problem med Astrakanens skick och bygglov för renoveringar ansågs inte kunnas ges, dels började det ses som riskabelt med de tyngre transporter som genomfördes i parkområdet för försolans matvaror och sophämtning.

Dagens säkerhetsföreskrifter kunde inte följas.

"Det här är ett fantastiskt grymt område annars, så det är synd om staden inte kan göra något bra av tomten", säger pappan Alex Lind.

"Det här är ett fantastiskt grymt område annars, så det är synd om staden inte kan göra något bra av tomten", säger pappan Alex Lind.

Filip Magnusson

Barnen på Astrakanen flyttades till nybyggda och större Kaprifolen en bit västerut mot Hässelby IP.

Andra Mitt i pratar med i området befarar att skadegörelse av lokalerna bara är en tidsfråga.

Diskussioner pågår inom staden

Thomas Pella Bergsell, kommunikationschef på kommunala fastighetsbolaget Sisab, säger att diskussioner pågår med intressenter inom staden kring gamla Astrakanen.

– Men inget är beslutat. Vi är medvetna om problemen som uppstår vid tomställda fastigheter och har fortsatt bevakning av fastigheten för att minska risken för skadegörelse och andra olämpliga aktiviteter.

– Men vi kan inte säga något ännu om framtiden, det finns inga beslut.

Samma gäller för Brunklövern.

 Gamla förskolan Brunklövern i Backlura i Hässelby.

Gamla förskolan Brunklövern i Backlura i Hässelby.

Där har Sisab alltså också uppgifter om otrygghet.

– Det vi vet är att det saknas behov av förskola på platsen, och diskussioner har förts och förs i stället med andra intressenter inom staden. Tyvärr meddelar våra väktare och fastighetsvärdar att det alltjämt varit stök på platsen med skadegörelse och häng på gården, säger Thomas Pella Bergsell.

Hade kunnat få in hyresintäkter i mångmiljonklassen

Sett till Sisabs hyresnivåer för fastigheterna, som Mitt i tagit del av, hade staden kunnat få in hyresintäkter i mångmiljonklassen om man valt att hyra ut lokalerna externt sedan nedstängningarna.

 Gamla förskolan Brunklövern.

Gamla förskolan Brunklövern.