Sedan 2015 är allt färre äldre på Vaxholms särskilda boende nöjda. Det framgår av Socialstyrelsens årliga enkätundersökning.

Andelen nöjda har minskat stadigt de senaste åren, oavsett vem som drivit äldreboendet, så att den 2023 var mer än tjugo procentenheter lägre i Vaxholm – 53 procent – jämfört med snittet både i länet (77 procent) och riket (78 procent).

När det gäller flertalet övriga frågor, från trivseln i de gemensamma utrymmena till måltider, trygghet och hjälp från personalen fick Vaxholm också lägre betyg än läns- och rikssnittet.

Därför har kommunstyrelsens ordförande beslutat att tillsätta en politisk beredningsgrupp och en kvalitetsgrupp på kommunen som ska ta fram en handlingsplan för att stärka ”den upplevda kvaliteten” på boendet.

Tidigare utförare blev av med tillstånd

I Vaxholm svarade 56,2% av de tillfrågade, huvuddelen i åldern 85-94 år, på Socialstyrelsens enkät 2023, vilket är en högre andel än i landet i stort.

Sedan 2021 drivs Vaxholms äldreboende av det danska företaget Forenede care, på uppdrag av Vaxholms stad. Under ett par år innan dess drev kommunen själva boendet och dessförinnan drev det av privata Norlandia care.

2018 drogs Norlandia cares tillstånd att driva äldreboendet in av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Då hade Mitt i under flera år rapporterat om klagomål och brister på boendet utan att kommunen lyckades vända utvecklingen.

Forenede cares avtal med kommunen gäller fyra år.