När Mitt i träffar Alice Flemming, som bor på Nybohovsgränd, är hissen upp dit avstängd – vi får helt enkelt ta trapporna. De är några stycken, om man ska upp på höjden.

Själv tar hon sig fram med kryckor för att visa oss ett, i kvarteret välkänt, hål i trappan närmast Nybohovsgränd.

I hålet, på det elfte trappsteget, fastnade Alice Flemming nyligen med foten och tappade balansen.

– Jag höll mig som tur är i räcket, annars hade jag fallit handlöst, säger Alice Flemming.

Hon har skadat sig på grund av hålet tidigare, första gången var för fyra år sedan. Den här gången gjorde smärtan i foten att hon blev tvungen att söka vård akut. På Rosenlunds närakut fick hon snabb hjälp och det visade sig att foten var stukad.

"Hålet är precis så stort att man kan fastna i det med foten", säger Alice Flemming.

"Hålet är precis så stort att man kan fastna i det med foten", säger Alice Flemming.

Johannes Äng

Snart åker hon till sitt lantställe där hon hade sett fram emot att spela volleyboll. Men framför allt tänker hon på att det hade kunnat gå värre, och att det bor många äldre i Nybohov.

– Det ligger ett äldreboende här. Avståndet mellan hålet och räcket gör att den som följer räcket löper större risk att trampa där och fastna, säger Alice Flemming och fortsätter:

– Själv är jag vältränad, har bra balans och reflexer. Jag tillhör väl den kategorin människor som gör sig minst illa.

Har anmält

Hon har anmält hålet via stadens Tyck till-app flera gånger.

– Min partner har också skadat sig. Jag vet fler som har gjort illa sig där och felanmält. Det är väldigt irriterande att ingenting har gjorts. Det känns som att man struntar i oss som bor här uppe. Man undrar vad som ska behöva hända för att hålet ska fixas, säger Alice Flemming.

Enligt Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning, som ansvarar för trappan, fick man in en felanmälan i mitten av juli, den besvarades tio dagar senare och entreprenören ska nu åtgärda hålet i trappan. Men på grund av hur stadsdelens arkiv för felanmälningar är utformat, samt att det är semestertider, så hinner man inte gå igenom antalet felanmälningar från tidigare år just nu, uppger parkintendenten Eva Wretling för Mitt i.

Lagas med betong

– Nu ska trappan i alla fall lagas med betong och det är bedrövligt att någon har skadat sig i den, säger Eva Wretling.

Hon menar också att det är en stor kostnad att laga trappor.

– Ofta behöver man mer eller mindre lägga om trapporna, det är dyrt. Det som är fint med den här typen av trappor är att det är natursten som går att återanvända.

Trafikkontoret har under perioden augusti 2023 – maj 2024 fått in två felanmälningar på trappan upp till Nybohovsgränd, enligt deras presstjänst.