Det var den 11 september i fjol som pojken hittades död i ett skogsparti intill järnvägen i Dammträsk i Handen. Han hade då varit efterlyst som försvunnen sedan den 8 september. Enligt åklagaren Lisa Dos Santos hade pojken blivit skjuten i huvudet.

I början av december grep polisen två män misstänkta för mordet. Men när det snart gått ett år sedan mordet sitter ingen av dem häktad.

Manifestation mot våldet utanför Markuskyrkan i Björkhagen den 8 oktober förra året.

Manifestation mot våldet utanför Markuskyrkan i Björkhagen den 8 oktober förra året.

Anders Björklund

Den ene, en man i 20-årsåldern från Haninge, släpptes den 31 januari.

– I hans fall försvagades misstanken så frihetsberövandet hävdes. Men misstanken kvarstår, säger åklagaren Lisa Dos Santos.

Polisen hittade annan pistol

Samma dag som den förstnämnde mannen greps, gjorde polisen också husrannsakan och grep en annan man i Haninge misstänkt för mordet. Vid tillslaget hittade polisen både en skarpladdad pistol, narkotika och 56 500 kronor i kontanter. I maj fälldes denne man, som även han är i 20-årsåldern, för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Kontanter som polisen hittade hos en av de misstänkta männen vid husrannsakan.

Kontanter som polisen hittade hos en av de misstänkta männen vid husrannsakan.

Polisens förundersökning

Mannen erkände innehavet av både pistolen och narkotikan, men förnekade att pengarna skulle komma från brott. Domen blev fängelse i två och ett halvt år. Han blir också av med pengarna.

– Men vapnet är inte det som använts vid gärningen, säger Lisa Dos Santos och syftar på mordet.

De båda misstänkta för mord på 13-åringen nekar till anklagelsen. Och i samband med domen hävdes också häktningen vad gäller mord på 13-åringen.

– Misstanken om mord kvarstår. Men han är inte häktad eftersom prognosen för mordutredningen är svårbedömd. Vi kan inte ha folk häktade utan prognos, säger åklagaren.

"I händerna på USA"

Enligt Lisa Dos Santos är utredningen nu beroende av beslut i USA.

– Vi är i händerna på USA:s regelverk och processen där. Det handlar om information från kommunikationstjänster och om appar som påträffats i mobiltelefoner, berättar hon.

Mer bevisning behövs för att kunna väcka åtal.

– Det säger sig självt, att häver man en häktning så är det ett tecken på utredningen befinner sig i ett läge där vi inte kommer vidare mot ett åtal.

När beslut från USA kommer vet Lisa Dos Santos inte. Men även om läget är låst nu är hon hoppfull.

– Förundersökningen pågår alltjämt och utredningen lever, säger hon.