I Upplands-Bro hittades den 14-årige pojken i anslutning till Hällkana friluftsområde.

Under fredagen 16 augusti gick åklagarmyndigheten och åklagaren Hanna Cardell ut med en vädjan i ett pressmeddelande.

– I utredningen har uppgifter framkommit som tyder på att det finns filmmaterial från båda morden och att filmer har skickats mellan olika konton i sociala medier. Vi är väldigt intresserade av att få ta del av filmerna. Det går att skicka in material anonymt till polisen, säger senior åklagare Hanna Cardell som är förundersökningsledare.

Vad är din förhoppning med detta? Vem hoppas du ska nås av ert budskap?

– Förhoppningen är att det finns personer där ute som sitter på de här filmerna och kan tänka sig att dela med sig av dessa till oss. Den här typen av filmer kan bland annat finnas i kretsar i en kriminell miljö. Det är därför vi vill vara tydliga med att man har möjlighet att lämna in den här filmen anonymt till polisen om man vill det, säger Hanna Cardell till Mitt i.

Rättegången väntas hållas hos Södertörns tingsrätt. Åklagen uppger för Mitt i att en plan på att väcka åtal finns i november, detta kan dock förändras.

Rättegången väntas hållas hos Södertörns tingsrätt. Åklagen uppger för Mitt i att en plan på att väcka åtal finns i november, detta kan dock förändras.

Mostphotos

Närmar sig åtal

Hanna Cardell beskriver att utredningen går mot sitt slut och att hon börjar närma sig ett åtal.

Är uppgiften om filmerna från morden nya för utredningen? 

– Vi har tagit ett jättestort antal mobiltelefoner i beslag i det här ärendet och vi har hittills inte hittat dessa filmerna i de telefonerna som vi har tagit i beslag. Och under utredningens gång så har det framkommit uppgifter dels genom förhör, och dels genom underrättelseuppgifter, att det ska finnas filmer från morden.

I och med att utredningen inte lyckats hitta filmerna på "traditionell" väg går man nu ut och vädjar till de som har materialet att lämna in det anonymt.

Hur betydelsefull är den här eventuella bevisningen för åtalsfrågan?

– Vi har kommit så långt i förundersökningen att vi kommer att åtala ett antal personer för inblandning i det här. Det är dels för människorov av de här pojkarna och sen senare också mord. Så vi kommer att åtala ett antal personer för båda morden och människoroven.

Fredagen den 16 augusti gick åklagare Hanna Cardell ut och efterlyste filmmaterial som visar morden på de 14-åriga pojkarna i Upplands-Bro och Nynäshamn under sommaren 2023.

Fredagen den 16 augusti gick åklagare Hanna Cardell ut och efterlyste filmmaterial som visar morden på de 14-åriga pojkarna i Upplands-Bro och Nynäshamn under sommaren 2023.

Mostphotos

"Jättestor betydelse"

Hanna Cardell beskriver hur man lagt ett pussel i både Upplands-Bro och Nynäshamn. 

– Så det är klart att skulle vi få in filmer från brottsplatserna och vad det är som faktiskt händer så skulle det ha jättestor betydelse för oss. Men de är inte avgörande för att vi ska väcka åtal mot de personer som i dagsläget är misstänkta.

Åklagaren kan inte utesluta att det skulle kunna finnas innehåll på filmerna som visar att det varit fler inblandande än vad man inom utredningen i dagsläget känner till.

– Det sitter i dagsläget två personer häktade misstänkta för båda morden. Det rör sig om två män i 30-årsåldern.

I utredningen av mordet på 14-åringen i Upplands-Bro sitter även en 17-årig pojke misstänkt för mord.

20 kan komma att åtalas

Därutöver har åklagaren flera personer frihetsberövade för olika grad av inblandning. Åklagaren förklarar att då åtal väcks senare i höst kommer uppemot 20 personer att ingå i åtalet. Då rör det dels morden i Upplands-Bro och Nynäshamn, men även ett annat ärende om förberedelse till mord i Sköndal som kommer avhandlas vid samma rättegång.

– Det man kan säga i dagsläget är att det finns flera ett tidsmässigt samband mellan de här tre ärendena och det är flera personer som är misstänkta för båda.

En planering med tingsrätten finns att åtal ska väckas i november. Men detta är en förhoppning som kan förändras beroende på vad som sker i slutskedet av utredningen.

Döde pojken saknade lokal koppling

Den person som hittades död i anslutning till Hällkana friluftsområde den 18 augusti har identifierats som den 14-årige pojke som varit försvunnen från ett HVB-hem i Nyköping. Enligt kommunpolisen så har pojken ingen i nuläget känd koppling till Upplands-Bro.

Torsdagen den 24 augusti meddelande Åklagarmyndigheten att den person som hittades död i Hällkana friluftsområde i Upplands-Bro den 18 augusti är den 14-åriga pojken som varit försvunnen från ett familjehem i Nyköping sedan en tid.

För Mitt i uppger kommunpolis Magnus Nilsson att varken den 14-åriga pojken som hittades död i Hällkana eller den 15-åriga pojken som sitter häktad misstänkt för medhjälp till mord tycks ha någon koppling till Upplands-Bro eller Järfälla.

Folkbokföringen ger svar – delvis

Magnus Nilsson slår i folkbokföringsregistret för att försäkra sig om detta. Han konstaterar samtidigt att det kan finnas en rad andra kopplingar som inte framgår av officiella register. Enligt Nilsson är de båda pojkarna inte heller kända för honom i det lokala polisarbetet.

– Vi har ju ett nätverk i Bro, det har vi pratat om länge. Det nätverket har tydligt tagit ställning och tillhör den ena sidan i konflikten som pågår. Det i sig kan ha något med fyndplatsen att göra, men det behöver inte betyda att det är människor från Bro som är inblandade. Kanske, kanske inte, men det är det ingen som vet i nuläget. Det måste utredningen få visa, säger Magnus Nilsson.

Utredning pågår

Åklagaren Hanna Cardell utreder sedan tidigare ett misstänkt mord på en annan 14-årig pojke som hittades i Nynäshamn den 29 juli. En del av utredningen som pågår består i att ta reda på om det finns en koppling mellan dessa två händelser i Upplands-Bro och i Nynäshamn. En annan del är att utreda eventuella gängkopplingar.

Den person som hittades död i anslutning till Hällkana friluftsområde fredagen den 18 augusti är den 14-åriga pojken från Nyköping som varit försvunnen.

Den person som hittades död i anslutning till Hällkana friluftsområde fredagen den 18 augusti är den 14-åriga pojken från Nyköping som varit försvunnen.

Mostphotos

Döde pojken saknade lokal koppling

"Vi har ett kriminellt nätverk i Bro. Det kan ha med fyndplatsen att göra"