Det är mörkt i trapphuset på Vasa Real, inget händer när man trycker på knappen.

– Vi är vana. Ibland är det låst i de hallar vi hyr. Då måste vi vänta på en vaktmästare. Ibland kommer ingen, då får vi ställa in, säger Dániel Schaffer som är sportchef för NSK bordtennis.

De har fått färre tider i år än förra året, till stor del för att Östermalmsskolan är stängd för renovering. Under tiden tvingas NSK bordtennis låta barn spela många i varje grupp när halltiderna tryter.

Står tomma

För att fylla behovet av idrottshallar i Stockholm behöver man bygga 27 fullstora fram till 2030.

Men samtidigt som stadens tjänstemän arbetar med att bygga mer, står 35 av stadens egna grundskolors idrottshallar tomma på kvällar och helger.

Det här har fått såväl Moderaterna som Centerpartiet i staden att se rött. De vill att man snabbt gör alla hallar bokningsbara för föreningar.

När Mitt i ringer runt till flera av skolorna visar det sig att det finns en rad olika anledningar till att de inte hyr ut sina hallar. På en skola ska den rivas och byggas upp på nytt. En annan är mitt i en renovering, en är för liten och någon annan har det problem som flera av skolorna har. Deras hallar ligger inuti skolan, vilket skulle ge obehöriga tillgång till hela skolan om man hyrde ut hallen.

Nytt passersystem

Under förra mandatperioden ville dåvarande majoritet lösa just detta genom att erbjuda skolorna att installera speciella passersystem. Den satsningen finns inte längre kvar.

– Man har helt enkelt sänkt ambitionen radikalt, och det smärtar mig, säger Mikael Peterson (C) som är vice ordförande i idrottsnämnden.

Johan Heinonen (S) är ordförande idrottsnämnden. Han håller inte med. Han menar att den idrottsmiljard de satsat gör att de i snabbare takt kan bygga hallarna som behövs. Man har också tagit flera initiativ för att kunna hyra ut fler av de outnyttjade hallarna.

– På vissa skolor finns det flera utmaningar, men där jobbar vi för att hitta lösningar, säger han.

Nya hallar är på gång, bland annat en jättestor i Ulvsunda med fyra fullstora hallar. Men den är inte klar förrän i slutet av 2025. Under tiden tvingas NSK bordtennis låta barn vänta i långa köer när halltiderna tryter.

– Vi tappar inte bara medlemmar, vi tappar ledare också. Det är svårt att få folk att ställa upp när det är så många barn i varje hall, säger Daniél Schaffer.