Haga

Artisterna och körinspiratörerna Åsa och Ulf Nomark bjuder in till hyllningskonsert för Elton John. Men duon är långt ifrån ensamma på scen. Här återfinns Elton Summer Choir – en imponerande ensemble med över 200 personer stark kör, Elton All Star Band – som huserar några av landets främsta musiker, inklusive blåssektion och ett stort liveband. Och inte minst, gästartisten Karin Klingenstierna.

Så hur håller man ordning på 200 körsångare från hela landet, plus en blåssektion och ett stort liveband?

– Det är en riktigt rolig utmaning! Att leda en kör på 50 eller 200 sångare gör egentligen ingen större skillnad, möjligtvis att det blir långt svårare att komma ihåg alla namn, skrattar Ulf.

De flesta av körsångarna är från Göteborgstrakten, men det återfinns även sångare från Småland, Stockholm och så vidare.

– Det är mest bara coolt att det är några som är med och repar digitalt – i sommarstugan, i Spanien eller var de nu är på plats. Det har varit mycket självstudier, vi kör med en app där alla kan öva på sina respektive stämmor och texter. När man jobbar över nätet är det självklart svårt att finslipa vissa detaljer, men vi chansar…

Hur länge har ni legat i hårdträning?

– Vi började i början av juni, och innan konserten gör vi åtta fysiska repetitioner på plats i Haga. Alla är väldigt duktiga och gillar sångerna så de repar järnet, men det är självklart spännande första gången hela kören samlas live.

Hur hamnade ni i Haga Konserthall?

– Det var ett självklart val för oss, inte minst för att vi ha med oss en såpass stor kör, det finns inte så många alternativ i Göteborg när man har så många människor på scen samtidigt.

Upplev magin av Elton John fantastiska låtskatt i denna hyllning till en av musikhistoriens största ikoner. 

Upplev magin av Elton John fantastiska låtskatt i denna hyllning till en av musikhistoriens största ikoner. 

Pressbild

En utmaning

Med 300 miljoner skivor sålda världen över är Elton John en av de mest säljande artisterna genom tiderna, inte undra på att han anses vara en av de största inom musikhistorien.

– Även om han har slutat turnera känns musiken fortfarande lika aktuell som fantastisk, men inte helt enkel att arrangera för stor kör. Många av låtarna har ofta mycket text och han sjunger gärna lite fritt, inte alltid likadant. Så det var en utmaning.

Med tanke på Elton Johns enorma katalog – hur valde ni låtar?

– Många har en relation till Elton så vi gjorde en omröstning. Alla i kören fick lämna förslag och sen röstade vi.

– Vi fick in förslag på över 35 låtar, vissa som vi inte kände till, hitlåtarna och balladerna kan ju alla, men här kom förslag på titlar som inte ens vi hade hört talas om.

– Tillsammans med bandet så valde vi ut en bra blandning, och det var en utmaning att lösa i och med att vi "bara" hinner med 15 låtar.

Hits och udda guldkorn

Den färdiga repertoaren innehåller huvudsakligen låtar som publiken känner igen, men Åsa och Ulf lovar att det garanterat kommer några udda guldkorn och överraskningar.

– Har man en relation till Elton Johns musik, oavsett om den är ny eller sedan gammalt, så blir det en sammanhållande faktor när så många människor sjunger de här låtarna i nya versioner.

– Det blir tveklöst maffigt att få dela den här låtskatten med kören i centrum!