1. Alien & Aliens

Älskar du också klassiker, kult och förbisedda pärlor? Vill du uppleva dina filmfavoriter på stor duk? Bio Roy fixar det mesta genom spektakulära nedslag i filmhistorien. Denna gång blir det två epos om tidernas mest seglivade rymdmonster på en och samma lördagskväll. I samband med dagarna kring Halloween visas både Ridley Scotts skräckklassiker Alien, en stor bioupplevelse Roy visar årligen, och James Camerons actionspäckade Aliens – en av tidernas bästa uppföljare. Välj ut en, eller boka båda två och ge dig själv en helkväll på helspänn.

Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyen 45, lördag 4 november, kl. 18.00–22.50.

Polarprisvinnaren Angélique Kidjo gästar Göteborg och Stora Teatern.

Polarprisvinnaren Angélique Kidjo gästar Göteborg och Stora Teatern.

Fabrice Mabillot

2. Angélique Kidjo

Angélique Kidjo är en av den afrikanska kontinentens största artister genom tiderna och i år tog hon hem Polarpriset 2023.Hon slog igenom hos den breda publiken 1994 med världshiten Agolo. På senaste albumet Mother Nature från 2021 samarbetar hon med flera av den afrikanska kontinentens unga urbana musikstjärnor och producenter inom afrobeats, R’n’B och hiphop, som Burna Boy och Yemi Alade. Tillsammans skapar de en fängslande mix som vilar på tradition och samtidigt visar vägen framåt. Med sin särpräglade röst i fokus, de västafrikanska rötterna som fundament och influenser från jazz, soul, latin och salsa fortsätter hon att göra musik som inte känner några gränser.

Plats: Stora Teatern, söndag 22 oktober, kl. 19.00.

Robert Gustafsson håller låda 2.0 på Draken Live.

Robert Gustafsson håller låda 2.0 på Draken Live.

pressbild

3. Robert Gustafsson håller låda 2.0

Sveriges roligaste man kommer till Göteborg och Draken live. Med sig i bagaget har han uppföljaren till sin populära föreläsning Robert Gustafsson håller låda som går för utsålda hus landet runt. Som liten ville Robert Gustafsson bli skrothandlare, men ödet ville annorlunda. Hans eget mod och nyfikenhet gjorde att han ”öppnade dörrar som andra trodde var stängda” och på så sätt öppnade sig helt andra möjligheter och han gjorde vissa avgörande vägval. Föreläsningen handlar om att våga öppna dörrar som verkar stängda, och att framför allt – våga se vad som finns bakom dörren! Gå igenom den och se vad som väntar på andra sidan. 

Plats: Draken Live, Heurlins Plats 15, onsdag 25 oktober, kl. 19.30–20.45. 

Edvin Törnblom till Göteborg med egen show.

Edvin Törnblom till Göteborg med egen show.

Stellan Runge

4. Bögen är lös (i magen)

Precis som Lady Gaga ville bli skådespelerska innan hon blev artist ville Edvin Törnblom bli scenman innan han blev författare. Våren 2022 släppte Edvin boken Bögen är lös och nu sätter han upp föreställningen med samma namn och lite till. En humoristisk showmonolog där Edvin skildrar hur det var att växa upp som bög och människa under 00-talet. Vi får se absolut allt från dragshow med Ebba Busch till nummer om att förvirrat försöka hitta sin plats i en värld fylld av galningar. Fanns det homosexuella vikingar? Vad är egentligen en tokkärring? Och varför har Edvin en godispruta under sängen? Det och mycket mer i Bögen är lös (i magen).

Plats: Lorensbergsteatern, fredag 3 november, kl. 19.30–21.00. Fler speldatum finns.

Lennie Norman tillbaka med nypremiär för Gubbvarning 2.0.

Lennie Norman tillbaka med nypremiär för Gubbvarning 2.0.

Pressbild

5. Lennie Norman – Gubbvarning 2.0

Argare, bittrare men också med underbar självdistans… Efter över 100 hyllade succéshower med Gubbvarning fortsätter Lennie Norman i den nya föreställningen Gubbvarning Live 2.0 att skärskåda tiden vi lever i och tar tempen på samtiden. Succén bygger vidare på böckerna och tidigare humorshowen Gubbvarning live, böcker som sålts i över 70 000 exemplar och en show som setts av över 30 000 människor. Det blir en personlig, vass och galet rolig föreställning med en av våra allra mest kända och hyllade Stand-up komiker.

Plats: Lorensbergsteatern, Karl Gerhards Plats 1, tisdag 7 november, kl. 19.30.