Det var tidigare i mars som Attunda tingsrätt dömde en 19-årig man till 16 års fängelse för mordet på en 22-årig man på Söderhöjden i Järfälla i fjol. Tre andra män dömdes för grovt vapenbrott och grovt olaga hot, till fängelse i två år och tio månader.

Samtliga dömdes mot sitt nekade.

Döms för vållande

Domen överklagades till hovrätten som nu väljer att fria 19-åringen från mord och istället döma honom för vållande till annans död. Enligt hovrätten är det inte ställt utom rimlig tvivel att 19-åringen hade ett uppsåt att mörda 22-åringen. Hovrätten har tagit del av samma utredning som under tingsrätten och den slår fast att skottet avlossades i samband med en konfrontation mellan de två.

Eftersom det inte finns något klart motiv och varken övervakningsfilmerna eller vittnesmålen kan slå fast att 19-åringen riktade pistolen mot offret är det inte omöjligt, menar hovrätten, att skottet avlossades oavsiktligt.

Sköt bara ett skott

Det som enligt hovrätten också talar för att det inte rör sig om ett planerat mord är att 19-åringen endast avlossade ett skott och sprang därifrån innan 22-åringen föll till marken.

Påföljden för 19-åringen sänks från 16 års fängelse till sex år.

19-åringens advokat säger att hans klient är lättad över hovrättens dom.

– Han är lättad över att hovrätten lagt hans beskrivning av händelseförloppet som grund för sitt beslut. Det vill säga att han inte hade för avsikt att döda, säger advokat Björn Sandin.

Enligt Björn Sandin menar hans klient att händelsen inte har någon koppling till den kriminella nätverksmiljön.

De tre andra som tidigare dömts för grovt olaga hot döms istället för medhjälp till grovt olaga hot. Domen gällande grovt vapenbrott består. Hovrätten väljer att inte sänka straffet och deras påföljd fastställs till fängelse i två år och tio månader.

Saknade bevis om uppsåt

Åklagaren säger att han redan innan var medveten om att hovrätten kunde göra den här tolkningen.

– Tingsrätten och hovrätten har gjort olika bedömningar på samma material. Jag visste att det var en svår fråga, säger åklagaren Johan Udén. 

Fanns det någon pusselbit som saknades som du hade behövt?

– Det är klart att det ofta är en fråga om uppsåt. Men när det inte finns chattar exempelvis som beskriver hur de tänkt blir det svårt. Vi har bara sett ett agerande utan att veta vad som var tanken innan. 

Domen kommer inte överklagas. 

Mannen sköts till döds den 8 maj vid flerbostadshus i Söderhöjden i Järfälla.

Mannen sköts till döds den 8 maj vid flerbostadshus i Söderhöjden i Järfälla.

Erik Lejdelin